Odstúpil Sarbu, šéf firmy, čo vlastní Markízu. S odstupným v miliónoch?

Adrian Sarbu rezignoval na funkciu prezidenta a generálneho riaditeľa CME.

21.08.2013 14:00
debata (17)

Spoločnosť CME je na Slovensku vlastníkom televízie Markíza, v Česku vlastní skupinu Nova. Firma o tom informovala v tlačovej správe.

Sarbu bol v spoločnosti od roku 1995, zamestnancom bude do 1. januára 2014, dokedy by mal postupne odovzdať funkciu.

Nástupcu Sarbua vyberie komisia riaditeľov, ktorú povedie člen predstavenstva CME Duco Sickinghe.

„Som hrdý, že som mohol byť súčasťou tejto spoločnosti takmer dvadsať rokov a že sa nám darilo úspešne pokračovať v práci v tomto období plnom výziev. CME je skvelá spoločnosť plná talentovaných ľudí. Som presvedčený, že táto spoločnosť má namierené k budúcim úspechom. Moje misia v CME je splnená,“ citoval odchádzajúceho šéfa server tn.cz.

Zakladateľ spoločnosti Ronald Lauder doterajšiemu šéfovi CME v tlačovej správe poďakoval za jeho pôsobenia vo firme. CME uviedla, že bude ďalej pokračovať v nastavenej stratégii, vrátane zvýšenia cien reklamy a zavedenie distribučných poplatkov.

Päťdesiatosemročný Sarbu pochádza z Rumunska, kde tiež stál pri spustení Pre TV v roku 1995. Od roku 2007 do 2009 pôsobil ako takzvaný šéf operácií alebo prevádzkový šéf CME, od roku 2009 potom v pozícii generálneho riaditeľa a prezidenta mediálnej spoločnosti.

Správa o Sarbuovom odchode je prekvapujúca vzhľadom na minulé informácie o tom, že by mal zostať v čele CME až do decembra 2016, a to na základe predĺženého kontraktu. Pôvodne mal skončiť v decembri 2013. Yahoo Finance tento rok informovala, že ak by sa firma rozhodla ukončiť dobrovoľne kontrakt skôr alebo ho nepredĺžila, dostane Sarbu odstupné od 3,6 milióna do 5,4 milióna USD, v závislosti na čase ukončenia dohody. Namiesto odstupného môže firma tiež vymenovať Sarbua šéfom rumunských operácií.

Mediálna spoločnosť CME v polroku výrazne prehĺbila stratu po zdanení na 150,1 milióna dolárov. Strata bola 14-násobne väčšia než o rok skôr. Výnosy klesli o viac než 16 percent na 317,3 milióna dolárov. Výsledky za samotný druhý štvrťrok boli tiež slabšie ako pred rokom. CME tento prepad vysvetľuje zmenou obchodnej politiky, ktorá na začiatku roka pre vyššie ceny reklamy odradila veľa doterajších klientov.

Súčasťou CME je v Česku aj spoločnosť CET 21, ktorá má licencie pre vysielanie televíznych staníc Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a českej verzie hudobnej stanice MTV. CME prevádzkuje televízne stanice na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvátsku a Slovinsku. S akciami firmy sa obchoduje na trhu Nasdaq v USA a na pražskej burze cenných papierov. Na českej burze akcie reagovali na oznámenú zmenu posilnením o viac než desať percent.

Adrian Sarbu (58)

Dátum narodenia: 18. apríla 1955 v rumunskom Brašove

Vzdelanie: vyštudoval réžiu na Divadelnej a filmovej akadémii v Bukurešti

Doterajšie funkcie: prezident a generálny riaditeľ Central European Media Enterprises Ltd (CME)

Kariéra: V roku 1990 založil produkčnú spoločnosť MediaPro a informačnú agentúru Mediafax; v roku 1993 založil televíznu stanicu ProTV, ktorá sa v roku 1995 stala súčasťou siete CME; regionálnym riaditeľom CME pre Česko, Slovensko a Rumunsko bol menovaný v roku 2006, v roku 2007 sa stal prevádzkovým riaditeľom CME a od januára 2009 bol generálnym riaditeľom CME

Ostatné:

  • V rokoch 1980 až 1990 nakrútil vyše 150 krátkych filmov.
  • Zúčastnil sa rumunskej revolúcie v roku 1989, o ktorej nakrútil dokument a bol členom Frontu národnej spásy (FNS).
  • Bol prvým porevolučnom ministrom kultúry v rumunskej vláde. Vo funkcii presadil nový audiovizuálny zákon a položil základy pre vznik súkromných televíznych spoločností.
  • Podľa informácií z apríla tohto roku mal Sarbu zostať vo vedení CME až do decembra 2016. Jeho ročný plat v CME predstavoval 1,8 milióna USD. Kvôli odovzdaniu funkcií zostane zamestnancom spoločnosti do 1. januára 2014.
  • V rebríčku najvplyvnejších osobností českých médií podľa magazínu Forbes sa opakovane umiestnil na prvom mieste.
17 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #Markíza #Adrian Sarbu #TV Nova