Moody's zlepšila ratingový výhľad jednotlivých štátov USA

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti jednotlivých štátov USA z negatívneho na stabilný. Ide o významné zlepšenie známky pre verejné financie jednotlivých štátov USA po tom, ako agentúra výhľad ich ratingu pred viac ako piatimi rokmi zhoršila.

21.08.2013 13:39
debata

Neistota v súvislosti so škrtmi vo federálnom rozpočte USA sa zmenšila, rast príjmov mnohých štátov USA prekonal očakávania a posilňovanie rozpočtových rezerv pokračuje, uviedla agentúra Moody's.

Hoci agentúra pozoruje lepšie obdobie pre rozpočty jednotlivých štátov USA, zároveň upozornila na ekonomické a fiškálne riziká. Redukcia deficitu federálneho rozpočtu, predovšetkým zníženie počtu štátnych zamestnancov a vládnych výdavkov, by mohli vytvoriť ekonomickú brzdu, pričom zamestnanosť zostáva pod svojim maximom z obdobia pred hospodárskou recesiou, uviedla Moody's. Dodala však, že stabilná ekonomika v rámci celých USA sa premietla do vyšších štátnych príjmov.

Výber daní rastie nepretržite 13 kvartálov „hlavne vďaka posilňovaniu akciového trhu a z toho vyplývajúceho zvyšovania daní z príjmov,“ konštatovala agentúra.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #USA #Spojené štáty #Moody's