Holanďania neplánujú dodatočné rozpočtové škrty

Holandsko v budúcom roku pristúpi k "de facto uvoľneniu" svojej fiškálnej politiky. Vláda totiž napriek horším ekonomickým vyhliadkam krajiny neplánuje dodatočné úsporné opatrenia. Minister financií Jeroen Dijsselbloem to vyhlásil v pondelok.

20.08.2013 11:15
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ak sú predpoklady Centrálneho úradu plánovania (CBP) správne, v budúcom roku pravdepodobne dôjde k de facto uvoľneniu. Budeme sa držať s Európskou komisiou dohodnutého cieľa úspor vo výške 6 mld. eur a to je všetko,“ povedal Dijsselbloem počas verejného prejavu na Amsterdamskej univerzite.

Dodal, že kabinet neplánuje ďalšie škrtanie rozpočtu na budúci rok, a to napriek tomu, že kvôli horšiemu ekonomickému výhľadu sa predpoklad pomeru rozpočtového deficitu k hrubému domácemu produktu (HDP) Holandska zvýšil o 0,2 percentného bodu na 3,9 %. EÚ pritom členským krajinám stanovuje cieľ na úrovni 3 %.

Holandská vláda je jedným z najtvrdších zástancov úsporných opatrení v eurozóne a sama sa zaviazala ku kumulatívnym škrtom v rozpočte vo výške 46 mld. eur v snahe znížiť štátne výdavky. Krajina je však jednou z mála krajín v menovej únii, ktorá sa dostala do recesie napriek tomu, že eurozóna ako celok sa už vrátila k hospodárskemu rastu. Holandský úrad CBP okrem toho minulý týždeň znížil svoju predpoveď hospodárskeho rastu krajiny na rok 2014 o štvrť percentného bodu na 0,75 %. Podľa jeho predpokladov tiež holandský HDP tento rok klesne o 1,25 %. Holandský kabinet preto čelí požiadavkám na flexibilnejší postoj k fiškálnej disciplíne.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #eurozóna #Holandsko