Merkelová: Kríza sa ešte neskončila

Nemecká kancelárka Angela Merkelová neočakáva skorý koniec dlhovej krízy v eurozóne. Podľa agentúry DPA to kancelárka uviedla v rozhovore pre utorňajšie vydanie nemeckého denníka Ruhr Nachrichten. Návrat ekonomiky eurozóny k rastu je podľa Merkelovej však priaznivým signálom.

20.08.2013 08:21
Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová
debata (3)

„Kríza se ešte ani zďaleka neskončila. Nepochybne však boli dosiahnuté pokroky a medzinárodní investori to vidia,“ povedala Merkelová. „Potrebujeme trpezlivosť a musíme dôsledne dodržiavať našu koncepciu vlastnej zodpovednosti a solidarity. Pozitívnym signálom je, že eurozóna už zase vykazuje mierny (hospodársky) rast,“ dodala.

Európsky štatistický úrad Eurostat minulý týždeň oznámil, že hrubý domáci produkt eurozóny v druhom štvrťroku stúpol o 0,3 percenta po tom, čo od konca roka 2011 nepretržite vykazoval medzikvartálny poklesy. Výkon ekonomiky prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s rastom o 0,2 percenta.

Merkelová v rozhovore tiež potvrdila, že naďalej odmieta možnosť ďalšieho odpisu gréckeho dlhu. Upozornila, že Grécko ešte musí prejsť radom zmien, hoci už nepochybne dosiahlo pokroky.

Mnohí ekonómovia však predpokladajú, že Grécko sa bez nejakej ďalšej formy pomoci nezaobíde. Nemecká opozícia viní Merkelovú z toho, že pred septembrovými voľbami voličom o situácii v Grécku klame a zamlčuje im, že budú musieť Grécku opäť požičať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #Nemecko #eurozóna #Angela Merkelová