Nemci očakávajú, že ich ekonomika sa vráti k stabilnému rastu

Nemecká ekonomika by sa mala v druhej polovici tohto roka stabilizovať. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka Bundesbank.

19.08.2013 15:39
peniaze, euro, bankovky, na šnúre Foto:
Ilustračné foto
debata

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) Nemecka a zvyšku eurozóny bude profitovať z toho, že Európska centrálna banka (ECB) udržiava úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni. ECB totiž sľúbila, že úroky na nízkej úrovni ponechá počas dlhšieho obdobia. Bundesbank však poznamenala, že záväzok ECB nezvyšovať úroky nie je bezpodmienečný.

„V druhej polovici roka 2013 sa hospodársky rast v Nemecku pravdepodobne vráti na normálne a stabilné úrovne,“ konštatovala centrálna banka krajiny vo svojej pravidelnej mesačnej správe. Bundesbank ale poznamenala, že domáce investície sa pravdepodobne zreteľne nezvýšia bez zlepšenia dlhodobej perspektívy rastu nemeckých susedov a bez realizácie opatrení zameraných na riešenie dlhovej krízy.

Posledný vývoj podporuje očakávanie Európskej centrálnej banky, že ekonomika menovej únie sa bude koncom tohto roka a v budúcom roku postupne zotavovať. ECB svoju hlavnú úrokovú sadzbu na augustovom zasadaní ponechala vo výške 0,5 % a opätovne potvrdila, že úroky zatiaľ zostanú nízko. Bundesbank však uviedla, že nejde o bezpodmienečný záväzok a nepredstavuje to zmenu stratégie menovej politiky ECB. Plán držať úroky nízko totiž nevylučuje ich zvýšenie, ak by sa ukázalo, že inflačné tlaky budú vyššie, ako sa v súčasnosti predpokladá.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #rast #Bundesbank