Nemci zarobili na kríze v eurozóne desiatky miliárd eur

Nemecko zarobilo na krízu v eurozóne desiatky miliárd eur. Napísal to vo svojom aktuálnom vydaní magazín Der Spiegel s odvolaním sa na informácie nemeckého ministerstva financií.

19.08.2013 11:59
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Len vďaka nízkym úrokom štátnych dlhopisov ušetrí nemecká štátna pokladnica približne 41 miliárd eur. Berlín sa tiež oveľa menej zadlžoval, než plánoval, čím znížil náklady na správu štátneho dlhu.

V rokoch 2010 až 2014 Nemecko podľa ministerstva ušetrí na úrokoch štátnych dlhopisov 40,9 miliardy eur. Nemecké cenné papiere platili v čase krízy za obzvlášť bezpečný „prístav“ pre uloženie peňazí a tešili sa veľkému záujmu. V priemere klesala úroveň úrokov pri každej novej emisii o takmer jeden percentuálny bod, uviedol Der Spiegel.

Úspory na úrokoch a neočakávane vysoké výbery daní sa tiež odrazili vo výrazne nižšom zadlžovaní štátu. V rokoch 2010 až 2012 si ministerstvo financií vzalo o približne 73 miliárd eur nových pôžičiek menej, než pôvodne plánovalo. To Nemecku znížilo náklady na spravovanie jeho dlhu vo výške niekoľkých miliárd eur.

Ministerstvo financií sa podľa Spiegelu snaží zo súčasných nízkych úrokov nemeckých štátnych dlhopisov získať výhody pre štátny rozpočet čo najdlhšie, ako to bude možné, a preto na trh umiestňuje čoraz viac papierov s dlhou dobou splatnosti. Podiel dlhopisov splatných za menej ako tri roky klesol od roku 2009 do roku 2012 zo 71 na 51 percent.

Oproti nemeckým úsporám na úrokoch stoja podľa ministerstva náklady vynaložené na krízu v eurozóne, ktoré zatiaľ dosiahli 599 miliárd eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #eurozóna