Za jazdu bez úhrady mýta bude pokuta najviac 2 250 eur

Za priestupok v prípade jazdy vozidla nad 3,5 tony po spoplatnených úsekoch ciest bez úhrady mýta bude pokuta vo výške 150-násobku nedoplatku mýta, najviac však 2 250 eur.

16.08.2013 15:44
Mýto - logo Foto:
Ilustračné foto
debata

V blokovom konaní dosiahne sankcia 100-násobok nedoplatku mýta, ale najviac 1 500 eur. Ak nebude možné určiť výšku nedoplatku, určí sa pokuta 1 500 eur. Za odmietnutie úhrady mýta pri vyzvaní kontrolou na mieste má pokuta dosiahnuť 3 tis. eur a v blokovom konaní 2 tis. eur. Vyplýva to z návrhu nového zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktorý ministerstvo dopravy predložilo na pripomienkovanie. Návrh mýtneho zákona má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2014.

Za chýbajúcu palubnú jednotku vo vozidle alebo neoprávnenú manipuláciu s ňou bude potrebné zaplatiť 2 250 eur, resp. 1 500 eur. Pri používaní palubnej jednotky v rozpore so zákonom alebo s podmienkami jej poskytovateľa, nezadaní správnych a úplných technických údajov o vozidle potrebných na výpočet mýta a jeho doúčtovanie a na výpočet mýta náhradným spôsobom bude postih 160 eur, alebo 120 eur.

„Niektoré výšky pokút sa zvyšujú, avšak na druhej strane sú v prípade nezaplatenia mýta odstupňované podľa toho, o aký nedoplatok mýta ide. Priestupky, ktoré neboli prejednané v blokovom konaní, budú ako doteraz prejednávať okresné úrady,“ uviedlo ministerstvo dopravy s tým, že na priestupky sa vzťahuje zákon o priestupkoch z roku 1990.

Pokuta za nepredloženie dokladu o vozidle a potvrdenia o úhrade mýta policajtovi, nesprístupnenie údajov v palubnej jednotke a neoznámenie zmeny zaregistrovaných údajov dosiahne 100 eur až 1 tis. eur, resp. 50 až 600 eur. Kto poruší povinnosti v uvedených prípadoch opätovne do jedného roku, môže počítať s dvojnásobkom maximálnej výšky pokuty. Za neoprávnené vydanie, pozmenenie alebo sfalšovanie dokumentu na posudzovanie zhody, vhodnosti alebo dohľadu nad posudzovaním zariadení pre interoperabilitu mýtnej služby môže byť pokuta v rozsahu 5 tis. až 100 tis. eur.

Prevádzkovatelia vozidiel môžu za rôzne správne delikty dostať pokutu vo výške 5 tis. až 15 tis. eur a 3 tis. až 10 tis. eur. Pre notifikované osoby konajúce v rozpore s predpismi a podnikateľov, ktorí sfalšujú dokument o zhode, môže pokuta dosiahnuť 50 tis. až 500 tis. eur. Za porušenie iných povinností môže notifikovaná osoba dostať pokutu 5 tis. až 100 tis. eur.

„Hlavným účelom zavádzania objektívnej zodpovednosti za porušenie predpisov na úseku mýta je zabezpečiť disciplinovanosť a dodržiavanie predpisov, a to najmä dodržiavanie povinnosti úhrady mýta,“ dodal rezort dopravy. Cieľom úpravy zákona o priestupkoch je tiež zvýšením pokút pre vodičov nákladných vozidiel, ktorí porušujú zákaz vjazdu na cesty, odstrašiť porušovateľov týchto zákazov a zároveň zvýšiť dodržiavanie príslušných dopravných značiek. Podľa ministerstva dopravy by to malo mať pozitívny efekt najmä pre obyvateľov pri týchto cestách, ako aj na zníženie nákladov vynakladaných na ich údržbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Mýto