Rýchly ústup od podpory ekonomiky hrozí Američanom defláciou

Ak americký Federálny rezervný systém (Fed) zredukuje svoj program nákupov dlhopisov príliš agresívne, vytvorí riziko zatlačenia inflácie ešte nižšie. Mal by preto zaujať opatrnejší postoj a v úvode znížiť objem nákupov len mierne. Povedal to v stredu James Bullard, šéf Fed-u v St. Louis.

15.08.2013 09:42
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Konštatoval, že ešte nemá jasný názor na to, či začatie redukovania nákupov na septembrovom zasadaní Fed-u by bolo príliš skoré. Uviedol však, že si je vedomý rizika, ak by sa stimuly ukončovali príliš agresívne.

Podľa Bullarda existuje možnosť, že ak sa menové stimuly budú ukončovať príliš rýchlo, bude to tlačiť infláciu nadol. „Domnievam sa, že v tom okamihu by vznikla pravdepodobnosť deflácie,“ povedal novinárom po tom, ako mal prejavy v meste Paducah. „Teraz nie sme v tejto situácii, ale je to scenár, ktorého sa obávam,“ poznamenal. Deflácia sa považuje za ohrozenie ekonomického rastu, pretože klesajúce ceny majú tendenciu podnecovať podniky aj spotrebiteľov, aby odkladali nákupy.

Americká centrálna banka sa vyjadrila, že v neskoršej časti tohto roka začne redukovať nákupy dlhopisov, ak v ekonomike v súlade s očakávaniami nastane oživenie. Program nákupov aktív chce ukončiť približne v polovici roka 2014, kedy podľa jej predpokladu nezamestnanosť v USA klesne na zhruba 7 %. V júli bola v krajine miera nezamestnanosti vo výške 7,4 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty #deflácia