Lenovu sa darí nielen s počítačmi, ale aj so smartfónmi a tabletmi

Zisk čínskeho výrobcu počítačov Lenovo Group vzrástol za štvrťrok od apríla do júna o 23 percent a bol druhý najvyšší v histórii spoločnosti.

15.08.2013 08:07
debata

Novopečenej jednotke svetového trhu osobných počítačov sa výrazne vypláca jej nástup na trh inteligentných telefónov a tabletov. Ich predaj firma zvýšila oproti vlaňajšku na dvojnásobok.

Čistý zisk Lenova v prvom štvrťroku finančného roka dosiahol 174 miliónov dolárov, oznámila vo štvrtok firma. To o osem miliónov dolárov prekonalo odhady analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tržby spoločnosti sa zvýšili o desať percent an 8,8 miliardy dolárov.

Firma predala za štvrťrok zhruba rovnaký počet stolných počítačov ako pred rokom. Predaj laptopov, ktoré sa na tržbách firmy podieľajú 52 percentami, stúpol o 4,7 percenta, predaj smartfónov, tabletov a ďalších mobilných zariadení však vyskočil o 105 percent.

V poslednom štvrťroku sa Lenovo podľa výskumných firiem Gartner a IDC dostala tesne pred doterajšiu jednotku globálneho trhu osobných počítačov Hewlett-Packard. Spoločnosť Lenovo sa tak prvýkrát stala najväčším počítačovým predajcom na svete.

Lenovo zvýšila v druhom kalendárnom štvrťroku svoj ​​podiel na svetovom trhu smartphonov na 4,7 percenta a vyhupla sa na štvrté miesto pred ďalšiu čínsku firmu ZTE. Pred sebou má už len americkú spoločnosť Apple a kórejských výrobcov Samsung Electronics a LG Electronics.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #počítače #tablety #Lenovo