Mestá si pomáhajú predajom majetku

Aby samosprávy dokázali dodržať svoj naplánovaný rozpočet na tento rok, pristúpili viaceré z nich k predaju svojho majetku.

11.08.2013 10:30
Trenčín, mesto, centrum Foto:
Ilustračné foto
debata (53)

Príjmy za odpredaj lukratívnejších pozemkov v centre mesta či z prenájmu mestských budov vzrástli za prvé tri mesiace takmer o 75 percent. Išlo o súčasť nedaňových príjmov miest, ktoré v sledovanom období dosiahli necelých 141 miliónov eur.

Podľa analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau, na základe údajov z finančných výkazov 2 912 samospráv, sa aj vďaka tomu celkové príjmy samospráv v prvom štvrťroku 2013 medziročne zvýšili o 2,63 percenta, na 928,5 milióna eur. Viac sa vybralo aj na podielových daniach.

„Výber dane totiž závisí od príjmov fyzických osôb, a tie sú ovplyvnené zamestnanosťou a výškou mzdy, ktoré medziročne stúpli,“ hovorí hlavná analytička Slovak Credit Bureau Jana Marková.

Výdavky samospráv však rástli rýchlejšie ako bežné príjmy, čo sa podpísalo pod ich nižší prebytok bežného rozpočtového hospodárenia. Obce totiž zvyšovali v tomto roku platy učiteľom a nepedagogickým pracovníkom o 5 percent a takisto im pribudlo 110 nových prenesených kompetencií štátu.

Napríklad mesto Martin však hospodárilo za prvé mesiace nad očakávaným plánom. „Príjmy sú za prvý štvrťrok 2013 oproti plánovanému rozpočtu splnené na 37,9 percenta najmä z dôvodu príjmových finančných operácií – zapojenia prebytku hospodárenia z roku 2012 do rozpočtu roku 2013,“ hovorí Jozef Petráš, hovorca mesta Martin.

Kritické bývajú z hľadiska príjmov mesiace jún a júl. Už teraz sa ukazuje, že celkové celoročné výnosy z dane z príjmov fyzických osôb budú nakoniec nižšie oproti plánom ministerstva financií.

„Objem podielových daní, ktorý je nasmerovaný do samospráv v 2. štvrťroku, býva obvykle ovplyvnený ročným zúčtovaním dane z príjmu fyzických osôb,“ hovorí Marková. Mestá by to však nemuseli pocítiť, keďže vo väčšine schvaľovali rozpočty konzervatívnejšie. Prípadný výpadok dane z príjmu by preto nemuseli vykrývať z iných zdrojov.

„Ministerstvo financií prognózuje pre Trenčín v roku 2013 príjem vo výške približne 13,1 milióna eur, kým náš schválený rozpočet počíta s čiastkou vo výške ,len‘ 11,9 milióna eur,“ povedala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Problémom pre samosprávy je aj fakt, že vláde prisľúbili, že do konca decembra ušetria desiatky miliónov eur. Zároveň však deklarovali, že kvalita a rozsah verejných služieb, nové investície a čerpanie fondov EÚ zostanú prioritou samospráv. Realitou po niekoľkých mesiacoch tohto roka však je, že mnohé z nich sa opatreniam, ktoré pociťujú aj samotní obyvatelia, nevyhli. Aj napriek tomu im k splneniu sľubu vláde chýba ušetriť dokopy ešte 150 miliónov eur. Z čoho budú škrtať, by mali vláde povedať začiatkom septembra. Už pred časom minister financií Peter Kažimír obciam pohrozil, že ak tak neurobia, siahne samosprávam na príjmy z podielových daní.

Obce sa proti tomu búria a poukazujú na to, že hospodária zodpovedne už niekoľko rokov. Napríklad mesto Myjava už v roku 2009 bolo nútené pristúpiť k nevyhnutným opatreniam, ktoré realizovalo predovšetkým na vnútornej prevádzke úradu a v mzdovej oblasti. Boli znížené výdavky na mzdy, zamestnanci nemali osobné ohodnotenie, neboli vyplácané žiadne odmeny, neuhrádzali sa nadčasy. Mesto tak robí doteraz. V minulom roku takisto obmedzilo investície, neopravovali sa cesty, rušili sa kultúrne a športové podujatia.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #výdavky #obce #mestá #príjmy #majetok