Francúzska ekonomika bude v tomto roku zrejme stagnovať

Francúzska ekonomika bude tento rok zrejme opäť stagnovať a skutočný rast obnoví až v budúcom roku. Pripustil to francúzsky minister financií Pierre Moscovici v rozhovore pre sobotňajšie vydanie regionálnych periodík.

10.08.2013 19:21
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (4)

Vláda ešte stále pre tento rok predpovedá rast 0,1 percenta, väčšina ekonómov a medzinárodných inštitúcií sa však domnieva, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny tento rok zaznamená pokles.

„Tento rok bude rast chabý a sporadický, niekde medzi mínus 0,1 percenta a plus 0,1 percenta,“ povedal minister pre periodiká Corse Matin, Nice Matin a Var Matin. Nový vládny odhad vývoja hrubého domáceho produktu na tento rok vyjde 25. septembra, uviedol.

Dodal, že rok 2014 bude „prvým rokom skutočného rastu za tri roky“, ale mierny rast ekonomika zaznamená už v druhom a treťom štvrťroku tohto roka.

Medzinárodný menový fond predpovedá Francúzsku v tomto roku pokles HDP 0,2 percenta. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva pokles o 0,3 percenta, rovnako ako väčšina analytikov opýtaných agentúrou Reuters.

Vyhliadky pre Francúzsko sa zhoršili v piatok po údajoch, podľa ktorých priemyselná výroba v júni po dvoch mesiacoch svižného rastu nečakane klesla o 1,4 percenta. Francúzska ekonomika za celý minulý rok stagnovala a od posledného štvrťroka minulého roka je v recesii.

Štatistický úrad INSEE v stredu zverejní údaje o hrubom domácom produkte za druhý štvrťrok. Úrad predpovedal, že ekonomika vykáže po dvoch štvrťrokoch poklesu rast o 0,2 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rast #Francúzsko