Operátori rastú vďaka internetu

Mobilní operátori počítajú v najbližších rokoch s rastom ziskov hlavne vďaka zvýšenému záujmu o internet v mobile.

10.08.2013 09:35
Euro, peniaze, ekonomika, graf, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Telefonovanie totiž už neprináša také zisky ako v minulosti. Tržby z internetu pri hodnotení výsledkov za prvých šesť mesiacov tohto roka vyzdvihujú všetci traja najväčší telekomunikační operátori na slovenskom trhu.

„V rámci výnosov z mobilných služieb boli tradične najrýchlejšie rastúcou zložkou výnosy z mobilných nehlasových služieb. Konkrétne na celkových výnosoch tvorili 22 percent a medziročne sa zvýšili o 2 percentá,“ povedal generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič.

To, ako v súčasnosti uvažujú zákazníci, opisuje dvadsaťročný Michal Kučera z Bratislavy. „Internet v mobile je určite dobrá vec, len kvôli nemu som si kúpil drahší telefón a prešiel na paušál. Pri využívaní internetu ušetrím napríklad na SMS,“ tvrdí Kučera.

Takýto trend nastavili výrobcovia mobilov meniaci telefónne zariadenia na prenosné kancelárie. Okrem odosielania emailov, písania textov či diskutovania, sa dá bez problémov mobilmi platiť, obsluhovať televízor či kvalitne fotiť. Na slovenskom trhu je stále najväčším mobilným operátorom spoločnosť Orange s 2,787 milióna zákazníkov.

Konkurenčný Slovak Telekom pre silné postavenie v segmente pevných telefónnych liniek je zas najväčším telefónnym operátorom na trhu s celkovým počtom zákazníkov 3,109 milióna. Najmenší mobilný operátor Telefónica Slovakia zas ako jediná dokázala prvých šesť mesiacov roku ukončiť s rastom výnosov o 10-percent.

„Skvele sa nám darilo v raste zákazníckej bázy, kde rástol najmä počet, a teda aj podiel zákazníkov fakturovaných služieb,“ zhodnotil Ramiro Lafarga Brollo, generálny riaditeľ spoločnosti Telefónica Slovakia.

Telefónni operátori sa svorne najviac sťažujú na prísnu reguláciu, ktorá však prináša bežným ľuďom zlacňovanie telefónnych hovorov. „Aj v prvom polroku tohto roka sme čelili tradične ďalším vlnám regulácie na národnej i európskej úrovni, ktoré majú vplyv na naše výnosy,“ uviedol Michal Korec, hovorca spoločnosti Slovak Telekom. Naposledy totiž museli mobilní operátori výrazne skresať ceny roamingových hovorov. „Na poklese polročných výnosov sa viac ako z polovice podpísala pokračujúca regulácia prepojovacích poplatkov a roamingových sadzieb,“ uzavrel Lančarič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telefónica #mobily #Slovak Telekom #mobilný interner #operátori #Orange