Slovenský priemysel si udržuje mierne tempo rastu

Priemysel na Slovensku stále mierne rastie. V júni totiž podľa údajov Štatistického úradu SR medziročne po očistení o vplyv počtu pracovných dní jeho produkcia stúpla o 2,7 %. Oproti máju to znamenalo mierne zrýchlenie dynamiky o 0,1 percentuálneho bodu.

09.08.2013 10:03
Euro, peniaze, graf Foto:
Ilustarčné foto
debata

K júnovému rastu pritom prispela samotná priemyselná výroba, v rámci ktorej produkcia stúpla o 3,3 %, kým v máji rástla o 2,8 %. Naopak v ďalších zložkách priemyslu produkcia medziročne klesala. V ťažbe a dobývaní bola nižšia o 5 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu klesla o 0,8 %. V medzimesačnom porovnaní v júni oproti máju priemyselná produkcia vzrástla o 0,3 %.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu pritom podľa štatistikov najviac ovplyvnil rast vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,8 %, výrobe elektrických zariadení o 14,6 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 23,3 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,7 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,3 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 49 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 4 %.

V priemere za celý prvý polrok 2013 tak vzrástol index priemyselnej produkcie medziročne o 2,6 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 2,9 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,6 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní bola nižšia o 1,6 %.

Celkový rast produkcie v prvom polroku súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 5,3 %, výrobe elektrických zariadení o 27,8 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 23 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 2,9 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 1 %. Produkcia klesla hlavne v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 12,2 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 5,5 %.

Produkcii v priemysle v minulom roku pomáhali predovšetkým odštartované nové projekty v automobilovom priemysle. Tento efekt sa však postupne vytrácal a v posledných mesiacoch tak slovenský priemysel čelí výraznému spomaleniu. Kým v roku 2009 ešte priemyselná produkcia vplyvom prepadu zahraničného dopytu pre hospodársku krízu medziročne klesla o 13,7 %, v roku 2010 už opäť rástla dvojciferným tempom. V roku 2011 stúpla o 7,2 % a vlani podľa revidovaných údajov Štatistického úradu SR produkcia v priemysle stúpla o 8,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #rast #priemysel