Česku hrozí rozpočtové provizórium

Českej republike reálne hrozí na začiatku budúceho roka rozpočtové provizórium, v súvislosti s pravdepodobnými predčasnými voľbami.

09.08.2013 09:16
Koruna Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z vyjadrení niektorých českých analytikov. Zároveň sa ale nemyslia, že by to mal byť pre ekonomiku a jej naštartovanie fatálne problém, takýto stav ale nesmie trvať príliš dlho. Ak politické strany preukážu dostatok vôle a včas sa dohodnú, možno sa dokonca podľa ekonómov provizóriu aj vyhnúť.

„Riziko rozpočtového provizória na začiatku 2014 je značné. Takému scenáru sa ale zatiaľ dá vyhnúť, ak bude všeobecná vôľa,“ uviedol analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Osobne si myslím, že rozpočet nebude schválený včas. Vláda Jiřího Rusnoka ho síce pripraví, ale nedomnievam sa, že prejde snemovňou,“ doplnila hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská.

Tomu, že sa do konca tohto roka podarí schváliť štátny rozpočet na rok 2014, príliš neverí ani analytik spoločnosti Akcenta Miroslav Novák." Politická scéna je rozhádaná a zdá sa mi, že jednotlivé strany sledujú viac svoje vlastné záujmy, než záujem Česka ako celku. Schválenie štátneho rozpočtu tak odhadujem na január alebo február budúceho roka, a to v tom lepšom prípade, " uviedol.

Teoreticky je podľa hlavného ekonóma Patria Finance Davida Marka možné stihnúť všetky tri čítania návrhu a zákon o rozpočte schváliť. „V praxi to ale vyžaduje, aby súčasná úradnícka vláda v demisii pripravila kvalitný návrh rozpočtu a aby ho akceptovala vláda, ktorá vzíde z predčasných volieb. Na prerábanie návrhu rozpočtu nebude čas,“ upozornil.

„Aj minulá koalícia schvaľovala vlani rozpočet po úpravách na poslednú chvíľu,“ pripomenul analytik Komerční banky Marek Dřímal. Ak by ale podľa neho pokračovala patová situácia v snemovni a zamietnutie rozpočtu, nastalo by naozaj rozpočtové provizórium.

Dřímal upozornil, že rozpočtové provizórium na obmedzený čas by samo o sebe nemalo predstavovať problém pre vnímanie Českej republiky investormi.

„Trhy sú totiž voči turbulenciám na českej politickej scéne viac menej imúnne. Väčšie riziko pre vnímanie českej ekonomiky medzi investormi spočíva skôr v možnosti zavedenia napríklad sektorových daní novou vládou,“ povedal.

Vláda musí návrh štátneho rozpočtu na budúci rok schváliť a predložiť Poslaneckej snemovni podľa rozpočtových pravidiel do konca septembra. Snemovňa má následne čas do konca roka. Ak rozpočet dovtedy neschváli, štát bude hospodáriť od nového roka na základe rozpočtového provizória, teda na základe parametrov rozpočtu z predchádzajúceho roka. Takáto situácia trvá dovtedy, než poslanci schvália návrh rozpočtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Česko #provizórium