Nemecká priemyselná výroba stúpla nad očakávanie

Produkcia nemeckého priemyselného odvetvia v júni ožila a poskočila viac, ako uvádzala najoptimistickejšia prognóza analytikov, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters.

07.08.2013 13:30
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata

Rast výroby sa považuje za ďalší znak toho, že priemyselný sektor najväčšej ekonomiky v Európe naberá dynamiku. Nemecké ministerstvo hospodárstva v stredu informovalo, že produkcia priemyslu krajiny sa v júni medzimesačne zväčšila o 2,4 %.

Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters v priemere odhadovali, že produkcia nemeckého priemyselného odvetvia v júni sa zväčší o 0,3 %. V máji produkcia nemeckého priemyslu podľa smerom nahor revidovaných údajov klesla o 0,8 %. „Výrazný rast výroby v júni je čiastočne výsledkom májových údajov, ktoré nadol zatlačil nadpriemerný počet predĺžených víkendov,“ uviedol nemecký rezort hospodárstva.

„Celkovo sa však zdá, že priemyselný sektor prekonal svoje slabé obdobie. Terajšie ukazovatele nálady naznačujú pokračovanie pozitívneho vývoja produkcie,“ poznamenalo ministerstvo. „Vyzerá to tak, že nemecká ekonomika opäť kráča na dvoch nohách: na slušnej súkromnej spotrebe a posilňovaní priemyselnej aktivity,“ povedal analytik ING Carsten Brzeski.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #rast #priemysel