Fed ešte tento rok pribrzdí pumpovanie peňazí do ekonomiky

Americká centrálna banka (Fed) plánuje ešte tento rok zmierniť svoj masívny stimulačný program nákupu dlhopisov a v závislosti na ekonomických ukazovateľoch by to mohla urobiť už budúci mesiac. V utorok to povedal jeden z vysokých predstaviteľov banky.

07.08.2013 10:19
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata

„Je veľmi pravdepodobné, že obmedzíme mieru nákupov neskôr v tomto roku. Nepoviem vám presne, v ktorom mesiaci, ale je pravdepodobné, že program sa bude zmierňovať počas dlhšieho obdobia vo viacerých fázach,“ povedal na tlačovej konferencii prezident pobočky Fedu v Chicagu Charles Evans. Na otázku novinárov, či môže vylúčiť, že by sa spomaľovanie nákupov začalo už v septembri, odpovedal, že „prirodzene“ nemôže. Stal sa tak tretím predstaviteľom Fedu, ktorý za posledné dva dni naznačil, že septembrový termín je reálnou možnosťou.

Evans však pripomenul, že Fed chce úrokové sadzby ponechať na súčasnej úrovni blízkej nule, až kým miera nezamestnanosti neklesne pod 6,5 %, čo by sa podľa neho mohlo stať v polovici roka 2015. Úroky by teda mohli ostať nízke ešte minimálne rok po skončení programu nákupu dlhopisov centrálnou bankou. Toto obdobie samozrejme môže byť kratšie, ak by sa ekonomický rast rozbehol tempom vyšším ako 3,5 %, alebo dlhšie, ak by inflácia zotrvala pod cieľovou úrovňou 2 %.

To, kedy a do akej miery Fed svoj program tzv. kvantitatívneho uvoľňovania zmierni, je predmetom intenzívnych špekulácií na finančných trhoch. Členovia menovej rady Fedu, ktorí minulý týždeň hlasovali za pokračovanie programu, najbližšie zasadnú 17. a 18. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #USA #Fed #dolár