Obchodníkom sa zvyšujú tržby už tretí mesiac

Tržby v slovenskom maloobchode pokračujú v medziročnom raste. V júni boli totiž vyššie o 0,9 %.

05.08.2013 10:00
Doláre, euro, rifle, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Oproti májovému rastu na úrovni 1,8 % to síce znamenalo polovičné spomalenie, tržby v maloobchode však rástli už tretí mesiac v poradí. V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby poklesli o 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Rast maloobchodných tržieb v medziročnom porovnaní podľa štatistikov ovplyvnil hlavne rast tržieb v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach o 3,3 %, v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach o 1,9 % a v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 1,3 %. Tržby klesli najviac v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 1 %.

Podobne ako v maloobchode zaznamenali štatistici v júni aj medziročný rast vo veľkoobchode. Jeho celkové tržby sa zvýšili o 3 %. Medzimesačne veľkoobchodné tržby stúpli o 2 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov rástli tretí mesiac po sebe. V porovnaní s júnom 2012 sa zvýšili až o 10,3 %. Na medzimesačnej báze rástli len mierne o 0,1 %. Tržby v ubytovaní sa zvýšili o 1,5 % a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 2,2 %. Medzimesačne pritom tržby v ubytovaní stúpli o 1,1 %, kým v reštauráciách a pohostinstvách klesli o 0,4 %.

Za celý prvý polrok tak boli tržby v slovenskom maloobchode medziročne bez zmeny. Vo veľkoobchode sa tržby v porovnaní s prvým polrokom vlaňajška zvýšili o 1,2 %. Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa za rovnaké obdobie zvýšili o 8 %. V ubytovaní tržby klesli o 0,1 % a tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa v prvom polroku medziročne zvýšili o 0,8 %.

Maloobchodníci na Slovensku evidujú medziročný pokles tržieb už štyri roky v poradí. Sektor totiž pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo ešte v roku 2009 medziročný prepad tržieb v tomto odvetví až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce tri roky. V roku 2012 boli oproti roku 2011 nižšie o 1 %. Pokračujúci slabý spotrebiteľský dopyt však výraznejšie šance obchodu na obnovenie silnejšieho rastu tržieb zatiaľ stále nedáva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #rast #obchodník #maloobchod #tržby