Grécky deficit môže byť nižší, než predpokladajú veritelia

Rozpočtový schodok Grécka v nasledujúcich rokoch bude nižší, než sa predpokladalo. V sobotu to vyhlásil grécky premiér Antonis Samaras a znížil tak odhady medzinárodných veriteľov krajiny.

04.08.2013 19:10
euro, bankovky, mince, peniaze
Ilustračné foto
debata

EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladajú, že rozpočtový deficit Grécka sa v rokoch 2015 a 2016 bude pohybovať na úrovni 2 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo predstavuje hodnotu 4 mld. eur.

„To, čo počujete o rozpočtovom schodku v najbližších rokoch sú prognózy založené na pracovných hypotézach,“ povedal Samaras pre sobotné vydanie denníka Ta Nea.

„Zvyčajne je veľkosť (deficitu) v konečnej fáze oveľa nižšia než hodnota, s ktorou sa začínalo a po určitých korekciách sa táto suma okreše,“ dodal grécky premiér.

Grécky minister financií Yannis Stournaras zároveň tento týždeň povedal, že je možné, aby sa Grécko v tomto období úplne vyhlo deficitu rozpočtu. Je tak prvý z predstaviteľov krajiny, ktorý tak urobil. Podľa gréckych predstaviteľov by rozpočtový deficit mali zlikvidovať reformné kroky a nie ďalšie úsporné opatrenia.

„Ďalšie nové úsporné opatrenia nebudú,“ povedal Samaras.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #deficit #trojka veriteľov