Do sporu Apple - Samsung zasiahol vetom Obama

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu vetovala zákaz obchodnej komisie na predaj niektorých starších výrobkov spoločnosti Apple v USA.

03.08.2013 22:46
debata (8)

Poprednej svetovej technologickej firme hrozilo obmedzenie predaja pre patentový spor s konkurenčnou juhokórejskou spoločnosťou Samsung Electronics. Podľa denníka Wall Street Journal je verdikt Obamovej administratívy mimoriadnym krokom, ktorý nedávne víťazstvo Samsungu v právnej bitke so spoločnosťou Apple prevracia hore nohami.

Americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC) zakázala 4. júna spoločnosti Apple predávať niektoré staršie iPhony a iPady na území USA. Pri ich výrobe totiž firma podľa komisie porušila patent vlastnený Samsungom.

Zákaz sa týkal modelov iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G a iPad 2 3G vyrobených pre amerického telekomunikačného operátora AT&T, ktoré Apple dováža zo svojich tovární v Ázii. Obama mal 60 dní na to, aby opatrenie potvrdil podpisom alebo vetoval.

Zákaz v USA vyvolal obavy medzi niektorými technologickými spoločnosťami, právnikmi a subjektmi, ktoré sa zaoberajú ochranou hospodárskej súťaže. Objavili sa okrem iného otázky, či by spoločnosti mali mať možnosť použiť svoje kľúčové technologické patenty na to, aby blokovali výrobky konkurenčných firiem na trhu.

Rozhodnutie o vetovaní zákazu oznámil šéf amerického Úradu obchodného splnomocnenca Michael Froman. Spomenul pritom obavy, že držitelia patentu získajú „prílišný vplyv“. Samsung ale podľa neho môže ďalej postupovať súdnou cestou.

Podľa denníka WSJ to je prvýkrát od roku 1987, kedy administratíva amerického prezidenta vetovala zákaz, ktorý v súvislosti s výrobkami nariadila americká ITC.

IPhone sa podieľa zhruba na polovici príjmov Applu. Spoločnosť síce údaje o predaji jednotlivých modelov svojich inzeligentných telefónov a tabletov nezverejňuje, aktuálna verzia iPhonov ale podľa agentúry Reuters zvyčajne predstavuje najväčší diel v dodávkach týchto telefónov, ktoré je viac než 100 miliónov kusov ročne.

Apple a Samsung vedú od apríla 2011 niekoľko právnych sporov týkajúcich sa patentov súvisiacich s inteligentnými mobilnými telefónmi a počítačovými tabletmi. Právnu bitku odštartoval Apple, keď obvinil Samsung, že „otrocky“ kopíruje jeho prístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #Barack Obama #spor #veto