Cukríky pre švédsky kráľovský dvor vyrábajú v Leviciach

Na severe Európy sa nenájde človek, ktorý by nepočul o cukríkoch Läkerol. Vyrábajú sa iba vo dvoch závodoch na svete, jeden z nich je v Leviciach.

03.08.2013 07:06
Leaf Slovakia, Läkerol Foto:
V levickej továrni vyrobia denne viac ako 27 ton sladkostí.
debata (3)

Výroba cukríkov tejto značky na Slovensku odštartovala tohto roku, o dva roky by už mala bežať naplno. Naši zákazníci si však „severskú ikonu“ na osvieženie dychu tak skoro nekúpia. Určená je iba pre zahraničie, desaťročia ju odoberá aj švédsky kráľovský dvor.

Levický Leaf Slovakia je najväčším závodom skupiny Cloetta/Leaf v Európe, ktorá je jedným z pilierov cukrovinkárskeho priemyslu vo Švédsku. V Leviciach vyrába sladkosti od roku 2006. Odvtedy dodal na trh rôzne druhy cukríkov, najnovšie sa k nim zaradil aj Läkerol.

„Läkerol pozná v Škandinávii každý. Každý vie, ako vyzerá, každý vie, ako chutí. Na Slovensku by som to prirovnala k Horalke,“ vysvetľuje Martina Zomborská, manažérka ľudských zdrojov v levickej firme. Dodáva, že bolo doslova umením prvýkrát vyrobiť na Slovensku cukrík, ktorý sa doteraz vyrábal iba vo Švédsku. „Zatiaľ dovážame všetky suroviny zo Švédska, od múky až po cukor. Švédske suroviny sú totiž kvalitatívne úplne iné. Sladká masa zo slovenských surovín má potom inú hustotu, úplne inak sa s ňou pracuje,“ vysvetľuje Zomborská. Až keď bude levický cukrík na sto percent taký istý ako švédsky, pokúsia sa isté suroviny nahrádzať.

Ak z výrobnej linky vyjde cukrík, ktorý má zlý tvar alebo inú kozmetickú chybu, do obchodu ísť nemôže. Ľudia v Škandinávii sú veľmi citliví na akékoľvek zmeny. Zlý tvar alebo zlé balenie sú nepredstaviteľné. Zákazníkom je podľa Zomborskej jedno, kto a kde cukrík vyrobil. Dôležité je, aby to bol presne ten istý cukrík, ako jedávali, keď boli malí, alebo ako ten, ktorý mala v zásobe ich babička.

Läkerol sú cukríky veľké ako päť centov. Rôzne farby a rôzne príchute majú spoločné jedno – písmeno A na prednej strane. Tieto cukríky vymyslel Adolf Ahlgren roku 1909 a na jeho počesť nesie každý cukrík jeho iniciály. V obchodoch sa dajú nájsť okrem tradičných mentolových a eukalyptových príchutí aj o niečo exotickejšie – grapefruit, liči, kivi či kaktus.

V slovenskej továrni vyrobí asi 640 ľudí denne viac ako 27 ton sladkostí. Všetko pre zahraničných maškrtníkov. „Naše závody sú vo Švédsku, v Holandsku, Belgicku a Taliansku a ľudia v týchto štátoch naše výrobky poznajú a kupujú. Slovensko je v tomto výnimkou,“ tvrdí manažérka. Podľa nej existuje možnosť, že v budúcnosti vstúpia aj na slovenský trh. Podotkla, že v našich obchodoch by, samozrejme, okrem Läkerolu rada videla viac pelendrekových cukríkov.

Čo si o Läkerole myslia ľudia, ktorí žijú v Škandinávii?

Julia Törnblomová, Švédka
Ja si nemyslím, že Läkerol je cukrík, lebo je bez cukru. Je viac známy ako drops na dych, pretože stimuluje produkciu slín. Vo Švédsku má istý druh statusu, pretože zásobuje švédsky dvor. Läkerol sa vyrába v mnohých príchutiach, takže každý si môže nájsť tú svoju. Stále vymýšľajú nové, exotické príchute, napríklad granátové jablko.

Mikko Isotalo, Fín
Läkerol má naozaj dlhú tradíciu, od roku 1909. Tieto pastilky boli vždy veľmi populárne v iných škandinávskych krajinách, ale vo Fínsku roku 1928 predstavili ich ekvivalent Sisu. V súčasnosti je Läkerol líder pastilkového trhu v Nórsku, vo Švédsku a v Dánsku. Vo Fínsku je však pred Läkerolom Sisu a Mynthon, ktoré však tiež vyrába Leaf.

Taine Heiskala, Fínka
Áno, tieto cukríky sú vo Fínsku dosť populárne. Ale myslím si, že pastilky Sisu sú na tom rovnako. Veľa ľudí, ktorí fajčia alebo veľa rozprávajú, si dá Sisu, aby si prečistili hrdlo a osviežili dych. Ale, samozrejme, ľudia používajú na to isté aj Läkerol. Sisu má možno pozíciu legendy, ale Läkerol je viac populárny, najmä medzi mladými ľuďmi. Jeden môj kamarát je závislý od Läkerolu. Vždy má niekoľko škatuliek v aute.

Štepán Procházka, Čech študujúci v Dánsku

Tiež som tieto cukríky predtým nepoznal a pochybujem, že sa predávajú v Čechách. V Dánsku sú naozaj všade a verím tomu, že aj inde v Škandinávii. Najpopulárnejšie sú pelendrekové – pelendrek jedia ľudia v celej Škandinávii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Läkerol #Levice #Leaf Slovakia #cukríky