Únia oficiálne ukončila spor s Čínou o solárne panely

Európska komisia v piatok oficiálne ukončila spor o dovoz lacných solárnych panelov z Číny do Európy. Kompromisnú dohodu s čínskou stranou podľa komisie schválila väčšina členských štátov Európskej únie. Informovala o tom agentúra DPA. Dohoda tak otvára cestu k vyriešeniu niektorých ďalších obchodných sporov medzi Bruselom a Pekingom.

03.08.2013 18:45
debata

Komisia ohlásila dosiahnutie dohody už minulý týždeň. Dohoda stanovuje, aby cena čínskych panelov bola minimálne 0,56 eura za jeden watt výkonu. Čínski vývozcovia panelov sa vďaka nej môžu vyhnúť vysokým antidumpingovým clám, ktoré Brusel stanovil minulý mesiac.

Celkový výkon čínskych panelov dovezených do EÚ podľa dohody nesmie presiahnuť sedem gigawattov. Dohodnutá minimálna cena sa blíži terajšej cene čínskych solárnych panelov na promptnom trhu v Európe. To je síce podľa európskych výrobcov stále dumping, Čína ale podľa komisie predávala panely aj po 0,38 eura za watt.

Európska únia, ktorá je najväčším solárnym trhom na svete, sa na začiatku júna rozhodla uvaliť sankčné clá na dovoz čínskych solárnych panelov v počiatočnej výške 11,8 percenta. Ak by sa Brusel a Peking na riešení sporu do dvoch mesiacov nedohodli, clo by sa od 6. augusta zvýšilo v priemere až na 47,6 percenta.

Pokiaľ budú čínski výrobcovia podmienky dohody dodržiavať, nemusia sa týchto ciel obávať. Podľa komisie dala väčšina výrobcov najavo, že podmienky dodrží.

Výroba solárnych panelov v Číne vzrástla v rokoch 2009 až 2011 na štvornásobok a jej objem presiahol celosvetový dopyt. Čínski producenti využívali prudkú expanziu solárnej energetiky, ktorú vlády v západnom svete z peňazí daňových poplatníkov štedro podporovali. Po globálnej finančnej kríze a dlhovej kríze v eurozóne však európske vlády túto podporu výrazne obmedzili, čo spolu s masívnym čínskym dovozom viedlo k bankrotu mnohých európskych výrobcov.

Čína minulý mesiac v reakcii na uvalenie ciel na dovoz čínskych solárnych panelov začala vyšetrovať dovoz vín z EÚ na čínsky trh. Vyriešenie sporu o solárne panely otvorilo cestu k dohode o víne. Vyšetrovanie, ktoré vedie Čína, by mohlo viesť k odvetným clám na import vína z Francúzska, Talianska a Španielska.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Čína #solárne panely #clo #dohoda