Briti viac míňajú, potiahne to aj ekonomiku

Fakt, že britskí spotrebitelia míňajú viac, naznačuje, že hospodárstvo krajiny by mohlo v rokoch 2013 a 2014 rásť rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo. Vo štvrtok to vyhlásili predstavitelia poprednej skupiny ekonomických expertov.

02.08.2013 09:31
Peniaze, jen, euro, libra, dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR) svoju predpoveď hospodárskeho rastu na tento a budúci rok upravil v oboch prípadoch o 0,3 percentného bodu na 1,2 % v roku 2013 a 1,8 % v roku 2014. Jeho odhad je teraz mierne vyšší ako aktuálna predpoveď Medzinárodného menového fondu. „Hlavným dôvodom na zlepšenie výhľadu hospodárskeho rastu sú zlepšené vyhliadky na rast spotrebiteľských výdavkov,“ informovali predstaviteli­a NIESR.

Inštitút však zároveň vyjadril pochybnosti o tom, či je spotrebiteľský dopyt udržateľný. Vo svojom vyjadrení jeho zástupcovia poznamenali, že rast je spôsobený predovšetkým nižšími úsporami domácností a nie vyšším dostupným príjmom. „Hoci rastúce výdavky spotrebiteľov sú jeho dôležitou súčasťou, vyrovnané ozdravovanie si bude vyžadovať významný príspevok zo strany čistého obchodu a tvorby hrubého pevného kapitálu. A známky takéhoto vývoja nevidíme,“ komentovali situáciu predstaviteli­a NIESR.

Britská ekonomika v roku 2012 zaznamenala len veľmi mierny rast o 0,2 %, počas prvých troch mesiacov tohto roka však v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom narástla o 0,3 % a v druhom štvrťroku o 0,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Veľká Británia #rast