Fed bude naďalej vo veľkom nakupovať dlhopisy

Americká ekonomika pokračuje v zotavovaní, stále však potrebuje pomocnú ruku. Vyhlásili to v stredu predstavitelia americkej centrálnej banky (Fed) a nechali si tak priestor na manévrovanie pri rozhodnutí o tom, či stimulačný program banky budúci mesiac obmedzia alebo nie.

01.08.2013 09:46
debata

Fed bude do svojho ďalšieho zasadnutia pokračovať v nákupe vládnych a hypotekárnych obligácií v hodnote 85 mld. USD mesačne v snahe posilniť ekonomiku, ktorú podľa banky stále brzdí škrtanie rozpočtu na federálnej úrovni.

„Komisia uznáva, že inflácia, ktorá je dlhodobo pod cieľovou hranicou 2 %, by mohla byť rizikom pre hospodársky výkon krajiny. Očakáva však, že inflácia sa v strednodobom hľadisku začne pohybovať smerom k cieľovej hodnote,“ informovali predstavitelia Fedu po dvojdňovom zasadnutí. Dodali, že sa zvýšil objem hypotekárnych úverov, čo by mohlo byť signálom zlepšujúcej sa situácie na realitnom trhu.

Fed koncom roka 2008 znížil úrokové sadzby takmer na nulu a jeho bilancia sa prostredníctvom troch masívnych vĺn nákupov dlhopisov odvtedy viac než strojnásobila na 3,6 bil. USD. Na tlačovej konferencii v júni šéf banky Ben Bernanke informoval, že Fed aktuálnu vlnu stimulov v priebehu druhej polovice roka obmedzí a plánuje ju úplne ukončiť v polovici roka 2014. Ekonómovia očakávajú, že prvé spomalenie nákupu dlhopisov príde v septembri, predstavitelia banky si však svojimi vyjadreniami nechávajú priestor na manévrovanie. Ich stredajšie slová mierne podporili hodnotu amerických akcií, ktoré ale do konca dňa vo všeobecnosti poklesli, podobne ako hodnota amerického dolára. Ceny amerických vládnych dlhopisov naopak stúpli.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #nákup #Fed