Eurozónu povzbudili náznaky zlepšenia, ECB je pod menším tlakom

Ekonomika eurozóny sa podľa aktuálnych údajov pravdepodobne začala zotavovať a Európska centrálna banka (ECB) je vďaka tomu pod menším tlakom na schválenie nových menových opatrení. Analytici však od banky očakávajú informácie o tom, ktorým smerom sa bude jej politika ďalej uberať.

01.08.2013 09:25
Peniaze, euro, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Informácie o zlepšujúcich sa hospodárskych ukazovateľoch z uplynulých dní podporujú predpoklad ECB, že ekonomika eurozóny sa začne v druhej polovici roka ozdravovať. Nezamestnanosť v členských štátoch menovej únie v júni prvýkrát za viac než dva roky klesla, nálada v obchode a priemysle stúpla na 15-mesačné maximum a prieskumy ukazujú nečakane silný rast v súkromnom sektore.

Dostupnosť úverov na podnikanie však naďalej klesá a je obzvlášť nízka v krajinách najtvrdšie zasiahnutých dlhovou krízou. Opakovane sa preto objavujú výzvy na ďalšie menové opatrenia, pričom menovú politiku komplikuje aj nutnosť reagovať na kroky americkej centrálnej banky a jej plánov na zmiernenie menových stimulov, ktoré otriasajú svetovými trhmi.

ECB minulý mesiac reagovala porušením bežného postupu a vyhlásením, že banka „dlhší čas“ udrží úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni a je pripravená ich ešte znížiť. Jednotliví predstavitelia ECB však „dlhší čas“ definovali rôzne a jasno do diskusie nevniesol ani prezident banky Mario Draghi, ktorý vyhlásil, že „nejde o šesť mesiacov, nejde o 12 mesiacov. Ide proste o dlhší čas.“ Odvolal sa pritom na výhľad vývoja inflácie, slabú ekonomiku a utlmenú menovú dynamiku.

Analytici očakávajú, že po svojom zasadnutí vo štvrtok ECB opäť aspoň naznačí, akým smerom sa jej politika bude v budúcnosti uberať. Malo by padnúť aj rozhodnutie o tom, či centrálna banka začne zverejňovať záznamy zo zasadnutí svojej Rady guvernérov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna