Mochovce môžu meškať až 2,5 roka

Talianski akcionári Slovenských elektrární zrejme budú musieť opäť prepracovať plány na spustenie výroby elektriny v novej mochovskej atómke.

01.08.2013 05:36 , aktualizované: 09:30
Mochovce, jadrová elektráreň Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Prvé megawatthodiny preto zrejme začnú prúdiť do elektrickej siete až v polovici roka 2015. Denníku Pravda to prezradili dobre informované zdroje priamo z firmy a minister hospodárstva Tomáš Malatinský to potvrdil. „Slovenské elektrárne dnes tvrdia, že deklarované dvojročné meškanie sa nezväčší. Sú ale ľudia, ktorí si myslia, že čas bude dlhší o pol roka,“ spresnil pre Pravdu minister Malatinský.

Hovorkyňa elektrární Janka Burdová informáciu nepotvrdila. „Harmonogram dostavby Atómovej elektrárne Mochovce, dokončenie tretieho bloku v roku 2014 a štvrtého bloku v 2015 a rozpočet projektu (3,8 miliady eur), ktoré boli prezentované Predstavenstvu Slovenských elektrární a Ministerstvu hospodárstva SR, neboli zmenené,“ vyjadrila sa hovorkyňa a dodala, že správy o dodatočnom meškaní „sú špekuláciami“. Podobne však firma reagovala aj pri predchádzajúcich správach o zväčšovaní sklzu v dostavbe, až kým informácie nepotvrdil Fulvio Conti, šéf talianskeho Enelu, ktorý vlastní 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach.

Presná suma potrebná na dostavbu i presný čas skončenia majú byť známe až po odsúhlasení valného zhromaždenia firmy. Tento rok prebehlo už viacero takýchto rokovaní, zástupcovia štátu však žiadali, aby Enel stanovil náklady aj termín pod hrozbou pokuty, s čím talianski akcionári nesúhlasili. Podobne dopadlo aj zasadnutie akcionárov v stredu.

Hrozilo preto, že stavbu bude potrebné zakonzervovať, lebo manažment už minul celý schválený trojmiliardový rozpočet. Na stredajšom rokovaní však Slovensko podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča vyjadrilo súhlas, aby mohli byť podpísané niektoré dodatky k zmluvám a stavba pokračovala.

„Dodatky budú uzatvorené výlučne s dodávateľmi, ktorí nie sú priamo alebo nepriamo ovládaní žiadnou zo spoločností zo skupiny Enel a sú nevyhnutné pre riadne dokončenie diela v harmonograme, ktorý bol ministerstvu predložený Slovenskými elektrárňami,“ podotkol hovorca.

Minister hospodárstva vidí za meškaním neustále zvyšovanie nárokov na jadrovú energetiku v Európskej únii. Nemešká totiž iba dostavba Mochoviec, ale aj stavba v českom Temelíne či vo francúzskom Flamanville. „Sklzy sú ale spôsobené aj slabšou výkonnosťou firiem v tom zmysle, že nemajú dostatok príležitostí, kde nadobudnúť manažérske zručnosti,“ podotkol Tomáš Malatinský.

Napriek tomu si však ruský gigant Rosatom v minulosti trúfol na odvážne tvrdenie. Viceprezident jeho dcérskej spoločnosti Rusatom Overseas Leoš Tomíček pre denník Pravda vyhlásil, že firma má dostatok skúseností, odborníkov aj peňazí, aby dokázala postaviť novú atómku v Jaslovských Bohuniciach v termíne piatich rokov od vytvorenia základnej dosky pod stavbou. Enel pri spustení dostavby rozostavanej atómky v Mochovciach v roku 2008 tvrdil, že to stihne za 5 rokov, pričom reálne to môže byť až za 7,5 roka.

Každé posunutie spustenia novej elektrárne oberá Slovensko o peniaze. Okamžite po nábehu totiž začne prevádzkovateľ platiť odvody do jadrového fondu. Takisto sa však odďaľuje aj vyplácanie dividend, keďže za elektrinu z nových blokov bude firma inkasovať desiatky miliónov eur, ktoré by zrýchlili znižovanie údajných strát z minulých období. Tie vznikli vraj preto, lebo elektrárne po privatizácii počas Dzurindovej vlády urobili viacero zmien v účtovníctve a zhatili tak vyplácanie podielov na zisku. O tom, či mali právo na vytvorenie účtovnej straty, do dnešnej doby vedú však audítori spory.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #Slovensko #Mochovce #Enel