Banky na Slovensku mimoriadna daň nezdolala, zvýšili zisk

Komerčné banky na Slovensku v prvom polroku napriek vysokej bankovej dani zvýšili čistý zisk medziročne o päť percent na 288 miliónov eur.

31.07.2013 13:56
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Podľa bankovej asociácie hospodárenie sektora ovplyvnili finančné operácie niektorých peňažných ústavov. Bez ich započítania by celkový zisk bánk klesol oproti vlaňajšku o približne desatinu.

Výraznejší nárast polročného zisku ohlásila napríklad dvojka na trhu, Všeobecná úverová banka, ktorá vlani z finančných transakcií, zahŕňajúcich tiež obchodovanie s cennými papiermi, zaznamenala stratu.

„Nepriaznivou správou pre sektor je skutočnosť, že hlavný zdroj príjmov bánk, čisté úrokové výnosy, už 13 mesiacov po sebe medziročne klesajú,“ uviedla banková asociácia. Zisk bánk z úrokov sa znížil nepatrne na 880 miliónov eur. Trhové úrokové sadzby sa dlhodobo držia na nízkych úrovniach v reakcii na pumpovanie peňazí do ekonomiky zo strany centrálnych bánk.

Zisk slovenských bánk z poplatkov v prvom polroku ešte stúpol o 3,4 percenta na 239 miliónov eur. Jeho ďalší vývoj zrejme ovplyvní zákon, podľa ktorého komerčné banky od 10. júna už nemôžu inkasovať od klientov poplatok za vedenie úverového účtu.

Hospodárenie finančných domov na Slovensku ovplyvňuje aj mimoriadna daň, ktorá je najvyššia v EÚ a ktorá sa počíta z hodnoty vkladov klientov. Vlani na tomto odvode banky odviedli štátu takmer 170 miliónov eur, teda zhruba tretinu svojho čistého zisku. Táto daň podľa bankovej asociácie ohrozuje úvery pre podnikateľský sektor. Celkový objem pôžičiek poskytnutých slovenským firmám v prvom polroku naďalej klesal, medziročne sa znížil o 3,5 percenta na 14,8 miliardy eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hospodárenie #zisk