Malatinský navrhuje ďalšie dotácie

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský navrhuje odsúhlasenie investičnej pomoci už pre devätnástu firmu.

30.07.2013 16:16
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (19)

Tentoraz smeruje do banskobystrického regiónu pre eseročku Gevorkyan, ktorá sa zaoberá výrobou súčiastok technológiou práškovej metalurgie pre automobilový, ropný, kozmetický priemysel, ručné náradia, zámky a bezpečnostné systémy, zdravotnícke pomôcky a klimatizácie.

Rezort hospodárstva navrhuje, aby spoločnosť získala úľavu na dani z príjmov vo výške viac ako 1,5 milióna eur, pričom po rozšírení výroby má za jej bránami nájsť prácu 44 zamestnancov.

„Žiadateľ patrí medzi priekopníkov v inovácii výrobných postupov v oblasti výroby presných súčiastok zo špeciálnych materiálov. Vzhľadom na jedinečnosť výrobných postupov a ponúkanej produkcie má vybudované pevné obchodné kontakty na strane dodávok materiálu a tiež odbytu,“ zdôvodnilo ministerstvo v návrhu, o ktorom bude čoskoro hovoriť vláda.

Rezort tiež navrhuje pomoc pre spoločnosť Johnson Controls Innotec Technologies z Lučenca. Ak splní všetky stanovené kritériá, na dani z príjmov nebude musieť štátu odviesť 3,9 milióna eur. Na kúpu majetku dostane ďalších 240-tisíc eur. Jednou zo základných podmienok je však vytvorenie 125 nových pracovných miest. Firma je v obchodnom registri iba od začiatku roku 2012. Rezort však tvrdí, že v závode sa majú vyrábať kovové časti pre opierky hlavy sedadiel osobných automobilov.

Podľa prepočtov Pravdy od nástupu druhej Ficovej vlády už ministerstvo hospodárstva navrhlo poskytnutie investičnej pomoci v celkovej výške takmer 173 miliónov eur, pričom vďaka týmto peniazom má vzniknúť celkovo viac ako 4 600 nových pracovných miest. Okresávanie nezamestnanosti prisľúbilo celkovo 18 firiem. Výnimkou bolo ružomberské Mondi SCP, ktoré dostalo stimuly na udržanie zamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #stimuly #dotácie #Tomáš Malatinský #Gevorkyan