Pokles španielskej ekonomiky sa spomalil na 0,1 percenta

Španielska ekonomika zostala v druhom štvrťroku v recesii, pokles však výrazne spomalil vďaka vývozu, ktorý čiastočne vykompenzoval slabý domáci dopyt.

30.07.2013 10:29
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Hrubý domáci produkt sa v druhom štvrťroku znížil v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi o 0,1 percenta po poklese o 0,5 percent v prvom štvrťroku. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil španielsky štatistický úrad INE.

Španielska ekonomika klesá už osem štvrťrokov za sebou. Ekonomika sa potýka s problémami od kolapsu realitného sektora v roku 2008 a v recesii zostala väčšinu z posledných štyroch rokov. Ekonomika je v recesii, ak dva štvrťroky za sebou zaznamená medzikvartálny pokles HDP.

V medziročnom porovnaní sa HDP za apríl až jún znížil o 1,7 percenta. V prvom štvrťroku klesol o dve percentá.

K zlepšeniu v druhom štvrťroku podľa INE prispeli hlavne dočasné faktory, vrátane mimoriadne slabého prvého štvrťroka, a silný zahraničný obchod podporený turistikou. Domáce výdavky naďalej klesajú. Španielsko je teraz vysoko závislé na vonkajšej dopyte. Vývoz v súčasnosti predstavuje asi tretinu ekonomickej aktivity, ešte pred štyrmi rokmi bol tento podiel 23 percent. Rastie tak neistota, ako sa bude ekonomika ďalej vyvíjať, ak bude stagnovať globálne ekonomické oživenie.

Po niekoľkých signáloch oživenia ekonomickej aktivity z poslednej doby, vrátane prvého poklesu miery nezamestnanosti za dva roky, minister hospodárstva Luis de Guindos vyhlásil, že recesia sa už blíži ku koncu. Ekonómovia takí optimistickí nie sú.

„Nepočítame s ďalším zlepšením v treťom štvrťroku a sme veľmi skeptickí k vyhláseniu, že recesia je už takmer na konci,“ povedal agentúre Reuters analytik Citi Ebrahim Reheari. „V prostredí, kde je vyššia ako 25-percentnú nezamestnanosť, mierne pozitívny údaj o HDP neznamená, že recesia sa skončila,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rast #Španielsko #pokles #recesia