Sporiteľňa má čistý zisk 91 miliónov eur

Skupina Slovenskej sporiteľne dosiahla v prvom polroku konsolidovaný čistý zisk 91,2 mil. eur. Medziročne poklesol o 9,2 %.

30.07.2013 10:12
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pod pokles sa podľa sporiteľne podpísalo najmä pretrvávajúce prostredie nízkych úrokových sadzieb, legislatívne zmeny v oblasti poplatkov a vyššia odvodová povinnosť v tomto roku. „Aj v prostredí nízkeho rastu ekonomiky, slabnúceho spotrebiteľského dopytu, vysokého daňového a odvodového zaťaženia pre banky a dodatočných regulácií v oblasti poplatkov sú naše hospodárske výsledky veľmi dobré,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Jozef Síkela.

Čistý úrokový výnos skupine medziročne klesol o 0,7 % na 221,4 mil. eur. Pod daný trend sa podpísala jednak pretrvávajúca nízka úroveň kľúčových úrokových sadzieb na trhu, čo vedie podľa vyjadrení sporiteľne k následnému znižovaniu čistej úrokovej marže, ako aj zmena investičnej stratégie banky, na základe ktorej sa medziročne znížili výnosy z cenných papierov o 8,9 mil. eur. Čistý príjem z poplatkov a provízií klesol o 1,7 % na 58,4 mil. eur. Tento pokles zodpovedá podľa sporiteľne očakávanému vývoju na trhu poplatkov a tiež prijatým legislatívnym zmenám.

Bilančná suma skupiny bola na konci júna vo výške 11,528 mld. eur a medziročne poklesla o 2,8 %. Objem úverov klientom sa zvýšil o 6,7 % na 7,277 mld. eur. Z toho úvery poskytnuté obyvateľstvu tvorili 4,9 mld. eur pri raste o 9,3 %. Úvery na bývanie medziročne vzrástli o 13,6 %. Trend nárastu spotrebných úverov z predchádzajúceho obdobia sa podľa vyjadrení sporiteľne zmiernil a medziročne sa zvýšili o 2,2 %. Záväzky voči klientom vzrástli o 0,3 % na 8,6 mld. eur. Vklady obyvateľstva vzrástli zo sumy 6,4 mld. eur na 6,7 mld. eur.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zisk #Slovenská sporiteľňa