Taliansky premiér kritizoval úniu za prístup ku kríze v Grécku

Taliansky premiér Enrico Letta vyčíta Európe spôsob riešenia gréckej krízy.

30.07.2013 08:16
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata

EÚ podľa neho tvrdými úspornými opatreniami prehĺbila recesiu a zhoršila nezamestnanosť na kontinente. "Európa počas posledných niekoľkých rokov v prípade Grécka bez pochýb urobila závažné chyby,“ povedal Letta počas návštevy Grécka, ktorého ekonomika sa už šiesty rok nachádza v recesii.

"Načasovanie bolo zlé, nástroje boli zlé. Intervencie sa nepodnikli správnym spôsobom a v správny čas, a to krízu ešte zhoršilo,“ uviedol. Ide tak o jednu z najtvrdších oficiálnych kritík úverových podmienok, ktoré stanovila EÚ, Európska centrálna banka (ECB) a Medzinárodný menový fond (MMF).

Ak by bol prístup Európy ku Grécku na začiatku odlišný, kríza by bola podľa neho iná, spôsobila by menšiu finančnú katastrofu a viedla by k miernejšiemu prepúšťaniu v Európe. Letta už viackrát vyzval Európu, aby sa sústredila skôr na rast a tvorbu pracovných miest, než čisto na rozpočtové škrty. Na spoločnej tlačovej konferencii so svojím gréckym náprotivkom Antonisom Samarasom uviedol, že ľudom v zadlžených krajinách južnej Európy musí byť jasné, že obete, ktoré sa od nich požadujú, zlepšia ich životy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kríza #Taliansko #Enrico Letta