ECB možno odtajní záznamy zo zasadnutí rady

Európska centrálna banka (ECB) by onedlho mohla začať zverejňovať záznamy zo zasadnutí Rady guvernérov, ktoré boli dosiaľ tajné. Nemeckému denníku Süddeutche Zeitung (SZ) to potvrdili dvaja vysokí predstavitelia banky.

29.07.2013 09:22
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata

Prezident ECB Mario Draghi po každom zasadnutí Rady guvernérov na tlačovej konferencii informuje o rozhodnutiach, týkajúcich sa úrokových sadzieb. Podľa člena Výkonnej rady ECB Benoita Coeura je ECB jedinou veľkou centrálnou bankou na svete, ktorá záznamy zo svojich zasadnutí utajuje.

Transparentnosť je pritom „dôležitá pre efektivitu menovej politiky a dôveru v opatrenia centrálnej banky,“ povedal Coeure v rozhovore, ktorý rešpektovaný denník vydal v pondelok. ECB by preto mala nasledovať príklad amerického Fedu a britskej centrálnej banky. „Záznamy zo stretnutí by mali obsahovať informáciu o tom, kto za čo hlasoval,“ dodal pre SZ člen Rady guvernérov ECB Jörg Asmussen.

Süddeutche Zeitung dodáva, že Asmussen a Coeure žiadajú väčšiu transparentnosť v čase, keď ECB preberie úlohu dozoru nad 130 najväčšími bankami v Európe. „Keď sa dozor presunie na európsku úroveň, je v záujme ECB skladať čo najpresnejší účet svojich aktivít a mať čo najdemokratickejšiu kontrolu prostredníctvom Európskeho parlamentu,“ cituje SZ Asmussena. Zverejňovanie záznamov z hlasovania by však podľa denníka bolo kontroverzné, keďže by to jednotlivých členov Rady guvernérov mohlo vystaviť väčšiemu individuálnemu tlaku zo strany lobistických skupín a politikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Európska centrálna banka #zasadnutie