Zmiernite škrty, odporúča MMF eurozóne

Na ekonomiku eurozóny stále doliehajú rozpočtové škrty. Európska centrálna banka (ECB) preto bude možno opäť musieť znížiť úrokové sadzby a pristúpiť k ďalším nekonvenčným opatreniam. Uviedol to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF).

26.07.2013 10:01
euro, peniaze, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Snahy o nápravu verejných financií by mohli v tomto roku znížiť hospodársky rast 17-člennej eurozóny až o 1,5 %, tvrdí MMF v aktuálnej správe. Fond čakáva, že ekonomika menovej únie sa v tomto roku zmenší o 0,6 % a v budúcom roku počíta s návratom k rastu o 0,9 %.

„Negatívny dopad konsolidácie by mohol v tomto roku dosiahnuť 1 až 1,25 percentuálneho bodu. Tempo konsolidačného úsilia by sa malo zmierniť, aby sa zabránilo nadmernému spomaleniu rastu,“ tvrdí fond. Vzhľadom na riziko stagnácie a slabé inflačné tlaky by mala ECB podporiť ekonomiku novými opatreniami s cieľom zmierniť rozdiely v úverových nákladoch spoločností na severe a juhu eurozóny, odporúča fond.

MMF v správe privítal, že ministri financií Európskej únie poskytli niektorým členským štátom viac času na zníženie rozpočtových deficitov, upozornil však, že niektorým krajinám bude možno potrebné lehoty ešte predĺžiť. „Vzhľadom na slabé vyhliadky rastu by tieto termíny mohli byť v niektorých prípadoch príliš ambiciózne a bola by vhodná ešte väčšia flexibilita,“ tvrdí fond.

debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #rozpočet #deficit #rast #eurozóna #konsolidácia #škrty