Počiatek schválil peniaze na nové trolejbusy pre Bratislavu

Úroveň cestovania mestskou hromadnou dopravou v Bratislave sa zvýši. V slovenskej metropole pribudne 80 moderných nízkopodlažných trolejbusov vďaka eurofondom v Operačnom programe Doprava.

25.07.2013 16:17
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Minister dopravy Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na projekt obnovy vozidlového parku trolejbusov v Bratislave v hodnote takmer 40 mil. eur. Do roku 2015 pribudne tiež 30 nových električiek a 15 moderných vlakov pre prímestskú dopravu.

„Ako ukázala nezávislá štúdia realizovateľnosti, projekt železničnej stanice Filiálka pripravovaný mojím predchodcom by nám Európska únia nikdy nepreplatila a peniaze pre Slovensko by prepadli,“ uviedol Počiatek. „Vynaložili sme nesmierne úsilie na prípravu menších, no zato efektívnych projektov pre Bratislavu a Košice s cieľom zlepšiť kvalitu verejnej dopravy, a tým aj kvalitu života obyvateľov týchto dvoch najväčších slovenských miest,“ dodal minister. Bratislavčania sa podľa neho aj vďaka eurofondom konečne dočkajú moderných trolejbusov a mestská hromadná doprava v hlavnom meste sa postupne dostane na úroveň ostatných európskych metropol.

Projekt nákupu trolejbusov je tzv. malým projektom (do 50 mil. eur), takže nepodlieha schvaľovaciemu procesu Európskou komisiou. Ministerstvo dopravy naň získalo odporučenie od technických expertov z Jaspers. Prijímateľom pomoci z Kohézneho fondu je Dopravný podnik Bratislava. Podpísaním zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku sa zvýšilo zazmluvnenie prioritnej osi 4 v OPD o 7,91 % na 43,5 %. Celková kontrahácia OPD sa zvýšila o 1,04 % a v súčasnosti je 70,97 %.

V rámci projektu Obnova vozidlového parku trolejbusov v Bratislave bude postupne v rokoch 2014 a 2015 dodaných 50 kusov kĺbových trolejbusov, 15 kusov sólo trolejbusov a 15 kusov sólo trolejbusov, ktoré môžu okrem elektriny jazdiť aj na dieselový pohon. Trolejbusy s nízkou energetickou spotrebou budú nízkopodlažné, čím sa uľahčí preprava zdravotne postihnutých ľudí, starších osôb či mamičiek s kočíkmi. Výška nenávratného finančného príspevku je 39,539 mil. eur, z toho 85 % je hradených z Kohézneho fondu Európskej únie a 15 % zo štátneho rozpočtu. Vlastné zdroje prijímateľa pomoci predstavujú 2,081 mil. eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #eurofondy #Ján Počiatek #trolejbusy