Grécke obchody budú otvorené počas viacerých nedieľ

Grécko v stredu zmiernilo reštriktívne pravidlá nedeľného predaja, ktorých zmenu požadujú medzinárodní veritelia. Kvôli odporu maloobchodníkov a cirkvi však vláda nepristúpila k úplnej liberalizácii otváracích hodín.

25.07.2013 08:45
Peniaze, euro, mince Foto:
Ilustračné foto
debata

Grécky parlament v stredu schválil zákon, ktorý umožňuje maloobchodníkom otvoriť dvere obchodov sedem nedieľ do roka miesto súčasných dvoch. „Týmto opatrením chceme oživiť centrá veľkých miest,“ komentoval rozhodnutie minister rozvoja Costis Hatzidakis. Viac možností na nedeľný nákup je súčasťou série krokov, ktoré Atény urobili na podporu chradnúceho hospodárstva krajiny, a podľa vlády sa od neho očakáva posilnenie maloobchodného predaja.

Minister Hatzidakis sa však nakoniec vzdal ambicióznejšieho plánu, vďaka ktorému by niektoré obchody mohli ostať otvorené každú nedeľu. Ustúpil tým tlaku drobných maloobchodníkov a ich zamestnancov. Úplná liberalizácia by podľa únie drobných maloobchodníkov predaje nezvýšila a jej dôsledkom by bol iba nárast prevádzkových nákladov o štvrtinu. Proti zrušeniu nedeľného voľna sa postavila aj v Grécku veľmi vplyvná ortodoxná cirkev, podľa ktorej nedeľa musí byť vyhradená výlučne na oddych a náboženské povinnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #obchody