Francúzska ministerka chce "odvážnu" reformu dôchodkov

Francúzska vláda bude pokračovať v snahe presadiť plánované predĺženie obdobia, počas ktorého pracujúci musia prispievať do dôchodkového systému. Na stretnutí so socialistickými zákonodarcami to v utorok povedala ministerka sociálnych vecí Marisol Tourainová.

24.07.2013 11:30
peniaze, mince, bankovky, banka, účet, úspory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ministerka poslancom povedala, že chce reformu, ktorá bude „dostatočne ambiciózna“, a odmietla špekulácie o možnosti odkladu zmien, na ktoré čaká Brusel aj finančné trhy.

„Akceptovala fakt, že keď sa predlžuje ľudský život, človek bude musieť aj dlhšie pracovať. Vieme, že to znamená aj predĺženie času, počas ktorého bude musieť pracujúci prispievať do systému,“ komentoval ministerkino vyhlásenie jeden z poslancov Christophe Caresche. Tourainová, ktorá sa pred spustením reforiem stretla aj so zástupcami zamestnancov a zamestnávateľov, však zákonodarcov ubezpečila, že kabinet sa bude snažiť „prispievateľov nepreťažiť“, dodal Caresche.

Francúzsky prezident Francois Hollande chce pod tlakom zo strany EÚ urýchliť plán predĺženia prispievania z dnešných 41,5 rokov. Proces však už pred začiatkom vyvolal napätie medzi vládou a odborármi, ktorí pohrozili pouličnými protestmi a štrajkami. Proti bolestivým zmenám sa stavajú aj predstavitelia prezidentovej Socialistickej strany, mnohí ekonómovia preto predpokladajú, že výsledná podoba reformy bude veľmi mierna. Krajina pritom reformu potrebuje, keďže bez nej deficit dôchodkového systému, ktorý už teraz pre stúpajúcu nezamestnanosť rastie, do roku 2020 pravdepodobne dosiahne až 20 mld. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Francúzsko #reformy