Obilie lacnie, mali by to pocítiť aj spotrebitelia

Slovensko zoberie tento rok bohatšiu úrodu obilia ako vlani, čo vytvára predpoklady na mierny pokles cien potravín.

23.07.2013 13:22
Fico, Neverice, poľnohospodári, žatva Foto: ,
Premiér Robert Fico v pondelok na poliach PD Neverice vyhlásil, že s oživením poľnohospodárstva by mali poklesnúť ceny v obchodoch a znížiť sa nezamestnanosť.
debata (16)

Toto je základný poznatok zo žatevného stretnutia premiéra slovenskej vlády Roberta Fica s poľnohospodármi na poliach PD Neverice. Potraviny by tak po rokoch opäť mohli pôsobiť ako protiinflačný faktor.

Pravda, či sa tento scenár naplní, nezávisí len od farmárskych cien obilia a olejnín, aj keď aktuálne v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku prudko padajú. Na rovinách juhozápadného Slovenska, kde sa rozkladajú hlavné obilnice krajiny, zberajú poľnohospodári aj 5 až 6 ton pšenice po hektári a repka sype od 3,5 do 4 ton. Na vzostup úrod okamžite zareagovali obchodníci s obilím, ktorí ponúkajú poľnohospodárom až o 40 percent nižšie ceny ako pred rokom, teda namiesto 200 eur už iba 140 eur za tonu.

Na ťahu sú reťazce

Dobrá úroda a pokles cien by sa podľa premiéra Fica mali prejaviť na znížení cien potravín. „Spoliehame sa, že ak budú mať v obchodných reťazcoch trochu zdravého rozumu, mohlo by dôjsť k tlaku na mierny pokles cien potravín,“ povedal. Dodal, že inflácia je tento rok nízka, preto keby klesli ceny potravín, prinieslo by to ďalšiu úľavu obyvateľstvu.

Či sa tento scenár naplní, ukáže až začiatok jesene. Vtedy budú známe výsledky žatvy nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Slovenský trh s obilím je príliš malý na tvorbu cien, ale na druhej strane vždy okamžite reaguje na akékoľvek zvýšenie cien. „To, že ceny klesajú, je dôkaz toho, že ceny obilia padajú aj na trhoch mimo Slovenska, musia však na to zareagovať, nielen tí čo nakupujú obilie,“ podotkol Ivan Oravec, predseda PD Devio Nové Sady.

„Ak padnú ceny obilia o 40 percent, mali by sa primerane znížiť aj ceny potravín, ktorých hlavnou zložkou je obilie,“ povedal predseda PD Prašice-Jacovce Jozef Urminský. Doplnil, že od roku 2008, keď sa pšenica predávala za rekordne vysoké ceny až 238 eur za tonu, sa marže spracovateľov a obchodníkov prakticky nezmenili. Dobrá úroda a pokles cien teda automaticky neprinášajú pokles cien potravín, informovaní spotrebitelia však môžu podľa Urminského spolu s vládou vytvárať tlak na to, aby nikto nebohatol na lacnejúcom obilí.

Dobrá úroda zrnovín je jedným z prvých predpokladov na postupné obnovenie živočíšnej výroby, a tým obmedzenie dovozov bravčového a hydinového mäsa. Práve importy potravín zhoršujú podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka zahraničnoobchodnú bilanciu Slovenska a tiež infláciu.

„Je to dovoz, ktorý v poslednom období dvíhal ceny mäsa, a nečudujme sa tomu, keď sa na Slovensku vyrába už len 37 percent z celkovej spotreby hydiny,“ povedal Jahnátek. Dosiahnuť obrat, znamená podľa Jahnátka zvýšiť sebestačnosť v základných potravinách na aspoň 80 percent.

Dotácie pre sady a farmy

Prostriedkom k oživeniu živočíšnej výroby má byť presun európskych dotácii z druhého piliera (rozvoja vidieka) do prvého piliera – teda do priamych platieb. V praxi to však neprinesie automatické zvýšenie priamych platieb na 246 eur v prepočte na hektár pre každý poľnohospodársky podnik, ale priame platby sa budú vyplácať diferencovane.

„Tí, čo budú naďalej rozvíjať len rastlinnú výrobu postavenú na obilí, kukurici či olejninách, dostanú v prepočte na hektár 130 eur. Naopak podniky, ktoré zainvestujú do sadov, môžu rátať s podporou 800 eur na hektár, poľnej zeleniny 530 eur, vinohradov 400 eur,“ vysvetlil princípy novej dotačnej politiky na programovacie obdobie 2014 až 2020 minister Jahnátek. S dotáciami môžu rátať aj chovatelia potravinových zvierat.

Predseda družstva z Prašíc-Jacoviec Jozef Urminský vzápätí reagoval, že nestačí dať podpory len do zvýšenia poľnohospodárskej výroby. To, čo sa doma vyrobí, by sa malo aj spracovať. Minister na to odporúčal, aby poľnohospodári zakladali odbytové združenia a uchádzali sa o podpory napríklad aj na kúpu skrachovaných mäsokombinátov, či na ich technologické prezbrojenie.

„Kvitujeme, že vláda má záujem podporiť zdevastované poľnohospodárstvo, ale niektoré európske pravidlá sú úplne nezmyselné,“ upozornil Ivan Oravec. Ním vedené družstvo Nové Sady stiahlo nedávno projekt obnovy farmy, pretože dodávateľ si vypýtal 540-tisíc eur. „Je to vysoko predražené, vo vlastnej réžii by sme boli schopní rekonštrukciu urobiť za 380-tisíc eur, to však Brusel nepripúšťa,“ kritizoval bruselskú byrokraciu Oravec.

Vládny výjazd na žatvu sa odohrával na pozadí hučiacich kombajnov, ktoré chrlili do nákladných áut bohatý prúd zrna. S ním sa vždy spájal blahobyt vidieka, kde dnes vládne vysoká nezamestnanosť. S oživením poľnohospodárstva spája Ficova vláda aj zníženie nezamestnanosti. „Musíme opätovne spojiť vidiek s poľnohospodár­stvom, inak vidiek nebude existovať a žiť,“ uzavrel stretnutie s poľnohospodármi Robert Fico.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ľubomír Jahnátek #PD Neverice #žatva