Skupina G20 preferuje rast pred úspornými opatreniami

Vyspelé a rozvíjajúce sa krajiny zo skupiny G20 dali na svojom zasadnutí v Moskve najavo, že chcú uprednostňovať hospodársky rast pred úspornými opatreniami.

22.07.2013 13:20
Dolár, libra, jen, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Sľúbili tiež opatrný prístup k zmenám v hospodárskej politike, aby oživenie svetovej ekonomiky nenarušili výkyvy na finančných trhoch. Kým hospodárske oživenie v USA v poslednom čase naberá na sile, rast v Číne spomaľuje a Európa naďalej zápasí s recesiou. „Zatiaľ nevidíme žiadne oživovanie rastu v Európe,“ upozornil indický minister financií Palaniappan Čidambaram.

Komuniké z moskovského zasadnutia predpokladá, že do septembrového summitu vedúcich predstaviteľov skupiny G20 bude pripravený akčný plán na podporu hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest.

„Posilnenie rastu a tvorba pracovných miest zostáva našou prioritou,“ píše sa v komuniké. „Svetová ekonomika zostáva príliš slabá a oživenie je naďalej krehké a nerovnomerné. Nezamestnanosť zostáva v mnohých krajinách nadmerne vysoká,“ upozorňuje G20.

Zasadnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20 sa uskutočnilo v čase, keď najmä Európa zápasí s výrazným nárastom nezamestnanosti. V máji sa miera nezamestnanosti v eurozóne vyšplhala na rekordných 12,2 percenta. Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann zdôraznil, že Európa zatiaľ nie je pripravená na odchod od uvoľnenej menovej politiky podporujúcej ekonomiku. O potrebe lepšej komunikácie ohľadom menovej politiky sa začalo hovoriť po nedávnom výpredaji na akciových trhoch, ktorý odštartovali náznaky, že americká centrálna banka (Fed) začne už čoskoro obmedzovať opatrenia na podporu hospodárskeho rastu. Medzinárodný menový fond vo svojom materiáli pre zasadnutie G20 varoval, že chaos na finančných trhoch by mohol zosilnieť, ak nebudú politici postupovať opatrne. „Súčasné turbulencie na trhoch by mohli pokračovať a ešte sa prehĺbiť. Hospodársky rast by kvôli dlhotrvajúcej stagnácii v eurozóne mohol zaostať za očakávaniami,“ píše sa v materiáli.

Skupina G20 už v piatok podporila reformu medzinárodných pravidiel zdanenia nadnárodných spoločností. Vyjadrila podporu akčnému plánu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorého cieľom je odstrániť medzery umožňujúce firmám vyhýbať sa plateniu daní v krajinách, kde podnikajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #G20 #rast #šetrenie