Palivá dražejú už druhý týždeň

Pohľad na ceny palív cez víkend opäť motoristov nepotešil. V priebehu dvoch týždňov totiž Slovenskom beží už druhá vlna zdraženia palív. Priemerná cena benzínu Natural 95 sa zvyšuje o dva centy za liter a rovnako stúpa aj hodnota motorovej nafty. V piatok popoludní o tom informoval portál www.pravda.sk/tankujem.

21.07.2013 15:55
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa
debata (4)

V porovnaní s minulým piatkom si tak ľudia priplatia pri kúpe paliva do 40-litrovej nádrže osemdesiat centov. Po prebehnutí vlny zdraženia totiž za liter 95-oktánového benzínu Natural zaplatia 1,52 eura. Kto má auto s dieselovým motorom, zaplatí za liter paliva zhruba 1,4 eura.

Dôvodom na zvyšovanie cien je podľa analytika Tomáša Plavca zo spoločnosti Trim Broker celosvetové zdraženie ropy. Európska ropa Brent sa vyšvihla tesne pod hranicu 110 amerických dolárov za barel (159 litrov), kým napríklad v polovici apríla sa jej cena prepadávala pod 100-dolárovú hranicu. Plavec však za aktuálnym zdražením vidí iba náladu špekulantov na burze.

„Žiadne zásadné dôvody na zvyšovanie cien totiž nie sú. Ekonomika sa stále vyvíja veľmi pomaly a žiadny zásadný vojenský konflikt nehrozí,“ podotýka analytik, ktorý práve preto očakáva v dohľadnej budúcnosti rýchly pád cien naspäť k stodolárovej úrovni.

Vít Jedlička, obchodník konkurenčnej spoločnosti Colosseum, však za zdražením vidí najmä rast ekonomiky v Číne i konflikt v Sýrii. „Čína rástla v druhom štvrťroku tempom 7,5 percenta. Boje v Sýrii sú ale najväčším podporným faktorom pre ďalší rast ceny ropy, predovšetkým pre zapojenie sa Iránu do konfliktu,“ mieni Jedlička. Jedným dychom však dodáva, že Amerika sa stáva čoraz samostatnejšia v produkcii čierneho zlata.

„Za posledných osem rokov zvýšili Spojené štáty americké svoje ťažobné kapacity natoľko, že svoju závislosť od importu ropy znížili o 36 percent,“ vyčísľuje analytik. Vďaka tomu klesá dopyt po rope a mali by začať klesať aj ceny.

Ceny palív stúpali aj v okolitých štátoch. Je teda takmer isté, že situácia z konca minulého týždňa sa zopakuje. Slováci vtedy podľa oficiálnych štatistík tankovali najdrahší benzín v regióne. Na druhom mieste sa umiestnilo Maďarsko, kde bol benzín Natural 95 lacnejší o šesť centov. Pumpári v najlacnejšom Poľsku predávali palivo lacnejšie takmer o osemnásť centov. Na natankovaní plnej 40-litrovej nádrže tak mohli motoristi ušetriť viac ako 7 eur.

Poľské čerpačky predávali takisto najlacnejšiu naftu v regióne. Liter paliva tam bol v porovnaní so Slovenskom lacnejší o šesť centov. Priemerné ceny v Česku, Maďarsku i v Rakúsku však boli vyššie ako na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ceny