Spotreba ocele v únii by mala v budúcom roku opäť rásť

Dopyt po oceli v Európe sa v tomto roku v dôsledku slabého prvého štvrťroka zníži viac, ako sa pôvodne očakávalo. Mierny rast nastane až v roku 2014.

20.07.2013 10:38
Oceľ Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Uviedla to Európska konfederácia železiarskeho a oceliarskeho priemyslu (Eurofer) vo svojej pravidelnej štvrťročnej správe, ktorú zverejnila v piatok. Konfederácia konštatovala, že ekonomické indikátory naznačujú, že pravdepodobnosť stabilizácie ekonomiky Európskej únie v blízkej budúcnosti sa zvýšila.

Slabý prvý kvartál však spôsobil, že spotreba ocele, ak sa do úvahy zoberú aj zmeny stavu zásob, sa za tento rok zníži o 3,1 % a k rast sa vráti až v prvom štvrťroku budúceho roka. V predošlej kvartálnej prognóze Eurofer predpokladal obnovenie rastu spotreby v záverečnom kvartáli tohto roka a pokles za rok 2013 na úrovni 2 %. Teraz odhaduje, že v budúcom roku sa spotreba zväčší o 1,8 %. Predošlá predikcia rátala s rastom o 3,2 %. V minulom roku spotreba ocele v EÚ oslabila o 10 %.

Európska konfederácia železiarskeho a oceliarskeho priemyslu ďalej uviedla, že slabá dostupnosť úverov naďalej brzdí investície, ale voľná menová politika centrálnych bánk, zlepšenie bilancií a zmenšenie ekonomickej neistoty by mali viesť k tomu, že banky budú ochotnejšie poskytovať úvery v závere tohto roka a v budúcom roku. Reálna spotreba ocele, ktorá odzrkadľuje dopyt konečných spotrebiteľov, vlani v EÚ oslabila o 5,1 %. V tomto roku Eurofer očakáva pokles o 4,4 % a v budúcom roku zväčšenie o 0,6 %.

1 debata chyba