Kaník: Navrhovaný stavebný zákon je proti čiernym stavbám bezzubý

Kroky proti čiernym stavbám v navrhovanom novom stavebnom zákone sú odtrhnuté od reality, tvrdí poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ).

19.07.2013 15:49
Kaník, poslanec SDKÚ Foto:
Ľudovít Kaník
debata (14)

Návrh nového stavebného zákona, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy síce podľa Kaníka prináša niekoľko vylepšení, ktoré možno hodnotiť kladne, ale sú zabité desaťnásobným zvýšením byrokracie. Zákon kladie prekážky pre obce i pre ľudí, ktorí by mali v stavebnom sektore pracovať, tvrdí Kaník. "Je to jeden krok vpred, dva vzad,“ povedal.

Najhoršie sú podľa neho neuskutočniteľné predstavy krokov proti čiernym stavbám. "Sú odtrhnuté od života, nebude ich možné realizovať, pretože najväčším problémom sú čierne stavby na cudzích pozemkoch, ktorými sa nekontrolovane rozširujú rómske osady. Tam nepomôžu pokuty, kým nebude zavedená práca ako možná sankcia,“ povedal s tým, že predstava, že takéhoto stavebníka posadíme do basy je v poriadku, ale nerieši čiernu stavbu. "Je to prázdne napínanie svalov. Jediné riešenie je, že ak je stavba na cudzom pozemku, štát musí prevziať na seba likvidáciu takejto stavby. Ak tak neurobí stavebník, musí prísť štát a zlikvidovať čiernu stavbu. Potom nebudú čierne stavby na cudzích pozemkoch vznikať,“ povedal. Potom podľa neho bude možné riešiť aj tie, ktoré už existujú.

Návrh zákona považuje Kaník len za balónik Smeru, ktorý vypustil. "Zákon je pustený s humbukom, ale spľasne ako balónik,“ uviedol. Kaník chce na septembrovú schôdzu parlamentu opäť predložiť svoj návrh zákona o čiernych stavbách na cudzích pozemkoch.

Povoľovanie malých stavieb a stavieb rodinných domov s plochou do 300 štvorcových metrov by sa malo zrýchliť približne o tri mesiace. Miesto súčasných dvoch konaní pri týchto stavbách, územnom a stavebnom, bude len jedno, a to stavebné konanie spolu s rozhodnutím o umiestnení stavby. Umožňuje to návrh nového stavebného zákona, ktorý pripravilo a vo štvrtok aj predstavilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Jedným z hlavných prínosov nového stavebného zákona bude podľa ministerstva efektívnejšie rozhodovanie a menej byrokracie. Konanie na úradoch má byť jednoduchšie nielen pre podnikateľov, ale aj občanov. Zároveň sa má zvýšiť profesionalita rozhodovania stavebných úradov a zlepšiť poriadok v území.

  Všetky obce podľa návrhu zákona budú musieť mať do konca roku 2034 územný plán. Odborné činnosti pre stavebníctvo by malo zabezpečovať 230 obcí v sídle stavebného obvodu. V súčasnosti totiž okolo 2 900 obcí plní aj úlohu stavebného úradu.

    Návrh stavebného zákona počíta aj s reorganizáciou prvostupňových stavebných úradov v obciach. Konanie o odborných činnostiach navrhuje ministerstvo presunúť do 230 obcí, resp. úradov v sídle stavebného obvodu.

   Verejná diskusia k návrhu stavebného zákona bude trvať do 15. septembra a potom ho ministerstvo predloží na rokovanie vlády. Navrhovaná účinnosť nového zákona je 1. júla 2014 a nahradí už nevyhovujúci stavebný zákon z roku 1976. Na príprave návrhu stavebného zákona sa podieľala 55-členná pracovná skupina rozdelená na podskupiny pre územné plánovanie a výstavbu. Boli v nej zástupcovia štátnej správy a územnej samosprávy, profesijných združení a organizácií, akademickej obce, expertov z praxe, zamestnávateľských zväzov a združení v oblasti stavebníctva.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebný zákon #Ľudovít Kaník