Poliaci dočasne odblokujú dlhovú brzdu, zvyšujú deficit

Poľsko dočasne zastaví účinnosť zákona o dlhovom strope a svoj tohtoročný rozpočtový deficit navýši o 16 mld. zlotých (PLN) - približne 3,75 miliardy eur.

17.07.2013 09:20
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Uvoľnenie rozpočtovej disciplíny označila vláda vo Varšave za nevyhnutné vzhľadom na spomalenie ekonomiky. Poľsko si udržalo silný rast aj počas hospodárskej krízy a získalo aj uznanie za prísnu kontrolu výdavkov a verejného dlhu. Začiatkom tohto roka sa však šiesta najväčšia ekonomika Európskej únie iba tesne vyhla recesii.

Rozpočtové príjmy budú v tomto roku o 24 mld. PLN nižšie, než si pôvodne naplánovala vláda, uviedol v utorok premiér Donald Tusk. „Musíme sa rozhodnúť, ako vykryť tento výpadok. Mohli by sme zvýšiť rozpočtový deficit o zhruba 16 mld. PLN a škrty vo výdavkoch ministerstiev by dosiahli 8,5 až 8,6 mld. PLN,“ dodal premiér. Minister financií Jacek Rostowski spresnil, že deficit by sa zvýšil o ekvivalent jedného percenta hrubého domáceho produktu krajiny, čo podľa neho podporí hospodársky rast.

Zákonom stanovený dlhový strop, ktorý fakticky zmrazuje rozpočtové výdavky v prípade, že verejný dlh prekročí 50 % HDP, Poľsko nebude uplatňovať v tomto a budúcom roku. Uvoľnenie rozpočtovej disciplíny je pre vládu kľúčové, pretože dlh už prekročil túto hranicu. Ustanovenia zákona, ktoré sa vzťahuj na prekročenie dlhových stropov 55 a 60 % HDP, zostávajú v platnosti.

Poľská mena v reakcii na oznámenie vlády posilnila. Trhy podľa analytikov považujú revíziu rozpočtu za v podstate neutrálnu, keďže vláda vo Varšave sa s touto myšlienkou pohrávala niekoľko týždňov, uviedla agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Poliaci #deficit