Talianom stúpol dlh na rekordných 2,07 bilióna eur

Štátny dlh Talianska v máji stúpol na rekordných 2,0747 bilióna eur. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa zvýšil o 33,4 miliardy eur. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila talianska centrálna banka.

16.07.2013 12:17
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Dlh Talianska prvýkrát prekonal hranicu dvoch biliónov eur vlani v októbri. Na konci minulého roka dosiahol napriek vládnym výdavkovým škrtom a rastu daní 127 percent hrubého domáceho produktu.

Pomer dlhu k hospodárskemu výsledku bol najvyšší od roku 1990, keď začal taliansky štatistický úrad tento údaj v súčasnej podobe sledovať. Do konca tohto roka sa má zvýšiť na 132 percent HDP. Taliansko sa zaviazalo, že do 20 rokov zníži dlh na 60 percent HDP.

Centrálna banka tiež uviedla, že daňové príjmy v Taliansku za prvých päť mesiacov stúpli o 0,7 percenta na 143,17 miliar­dy eur.

Na stav verejných financií a zadlženia Talianska má negatívny vplyv recesia. HDP Talianska sa vlani podľa štatistického úradu znížil o 2,4 percenta a v poklese pokračoval aj v prvom štvrťroku, a to už siedmy štvrťrok po sebe. Väčšina analytikov očakáva, že recesia bude trvať najmenej do polovice tohto roka – tento rok analytici čakajú pokles ekonomiky o zhruba jedno percento.

Taliansko patrí v posledných desiatich rokoch v Európskej únii medzi krajiny s najslabším ekonomickým výkonom. Reálny HDP, ktorý je upravený o infláciu, sa dokonca vlani prepadol pod úroveň z roku 2001. To znamená, že priemerný rast HDP za posledných 11 rokov bol pod nulou.

1 debata chyba