Boj s daňovými únikmi sa vyostruje

Štát sa pri naháňaní stoviek miliónov eur do tohtoročného rozpočtu spolieha do veľkej miery na to, že zaberú opatrenia v boji s daňovými únikmi. Kroky by mali pomôcť skresať deficit verejných financií pod Bruselom stanovenú trojpercentnú hranicu.

12.07.2013 07:35
peniaze, euro, výplata, dane, odvody, obchod Foto:
Ilustračné foto
debata (29)

Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že prišiel čas, keď štát „zamáva“ s podvodníkmi. V stredu vláde predložil novely ôsmich zákonov, ktoré by mali zabrániť najmä karuselovým podvodom či úniku daní z registračných pokladníc. Kažimír si veľa sľubuje od získavania elektronických údajov z bločkov a faktúr. „Potrebujeme vykryť obrovskú miliardovú dieru, ktorá nás delí od splnenia rozpočtového cieľa. Od týchto opatrení si preto sľubujem veľa,“ povedal v stredu po rokovaní vlády Kažimír.

Od budúceho roka tak budú musieť podnikatelia musieť okrem daňového priznania vypĺňať aj kontrolný výkaz DPH. Štát prichádza od januára budúceho roka s novinkou, podľa ktorej by mali všetci platitelia dane z pridanej hodnoty vyplňovať nový elektronický formulár, v ktorom budú po novom uvádzať detaily o všetkých faktúrach, ktoré podnikateľ, teda platca DPH, dostal alebo obchodnému partnerovi poslal. Týkať sa to má aj všetkých vystavených bločkov. Podnikatelia sú proti.

Napríklad pre Dominika Sumbala, ktorý prevádzkuje bar v širšom centre Bratislavy, to znamená posielať údaje Finančnému riaditeľstvu z každého vystaveného či prijatého pokladničného bločku. „Ide o jedno z kľúčových opatrení v boji proti daňovým únikom, ktoré dáva možnosť efektívnejšej a rýchlejšej kontroly a umožní daňovej správe prostredníctvom automatizovaného systému krížovú kontrolu daňovej povinnosti na strane dodávateľa a kontrolu odpočtov dane na strane odberateľa,“ povedal Kažimír. Výkaz bude musieť poslať za každé zdaňovacie obdobie, keď je povinný podať aj daňové priznanie. „Z môjho pohľadu toto opatrenie neprinesie nič pozitívne, iba ďalšie nezmyselné povinnosti pre už aj tak šikanovaných podnikateľov. Som presvedčený, že poctivý obchodník zostane poctivým, a ten, čo systém obchádza, si cestu aj tak nájde,“ oponuje podnikateľ Sumbal.

Po novom štát sprísňuje aj tresty za to, ak podnikateľ nevystaví zákazníkovi pokladničný blok alebo vydá falošný blok. Ak sa týchto priestupkov podnikateľ dopustí dvakrát, na tretí raz mu daňová kontrola odoberie živnostenské oprávnenie. V prípade prvých porušení bude musieť na mieste kontrole zaplatiť pokutu od 330 do 3¤300 eur alebo do troch dní bankovým prevodom.

Vláda od minulého roka zaviedla viacero zmien v oblasti boja s daňovými únikmi. V júni zostavila tím na odhaľovanie únikov daní, takzvanú daňovú kobru. Karuselové podvody štát eliminoval aj novelou zákona o DPH, ktorá platí od októbra minulého roka. Zaviedla skladanie zábezpeky pri registrácii na daň či ručenie odberateľa za daňové nedoplatky dodávateľa. Vláda od januára tohto roka takisto obmedzila platby v hotovosti, a to pri podnikateľoch nad 5¤000 eur a pri fyzických osobách nad 15¤000 eur. Vláda ešte v tomto roku plánuje zaviesť povinnosť správcu vkladu vložiť peňažné vklady spoločníkov s.r.o do štátnej pokladnice, ako aj chce v prípade daňových nedoplatkov alebo daňovej kontroly riešiť tieto prípady výmazom spoločností úradným príkazom. Vyšší výber DPH si štát sľubuje aj od bločkovej lotérie, ktorá sa má začať v októbri.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba