USA ešte stále potrebujú nízke úroky i nákupy dlhopisov

Ekonomika Spojených štátov naďalej potrebuje podporu zo strany nízkych úrokových sadzieb. Hospodársky rast teraz brzdia vyššie dane a škrty v rozpočtových výdavkoch. Uviedol to šéf americkej centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke. Upozornil tiež, že nezamestnanosť zostáva na vysokej úrovni.

11.07.2013 08:43
Doláre Foto:
Ilustračné foto
debata

Fed drží úrokové sadzby na historickom minime nula až 0,25 percenta. Ekonomiku podporuje tiež nákupmi dlhopisov za 85 miliárd dolárov mesačne. Bernanke však minulý mesiac uviedol, že pokiaľ sa bude ekonomika vyvíjať podľa predpokladov, začne banka zrejme už tento rok nákupy dlhopisov obmedzovať. Zápisnica z júnového zasadnutia Fedu ale ukázala, že niektorí predstavitelia banky sa nechcú s obmedzovaním stimulačných opatrení príliš ponáhľať.

„Niekoľko členov usúdilo, že začať s obmedzovaním nákupov aktív bude zrejme nutné už čoskoro,“ uvádza zápisnica. „Mnohí členovia ale naznačili, že kým bude vhodné tieto nákupy spomaliť, bude potrebné ďalšie zlepšenie vyhliadok trhu práce,“ dodáva sa v dokumente.

Fed už skôr uviedol, že nemieni úroky zvyšovať, kým miera nezamestnanosti v USA neklesne na 6,5 percenta. Bernanke navyše upozornil, že pokles nezamestnanosti na túto úroveň nemusí znamenať automatické zvýšenie úrokov. V súčasnosti sa miera nezamestnanosti v USA nachádza na 7,6 percenta, napísala agentúra AP.

Fed minulý mesiac predpovedal, že americká ekonomika tento rok vykáže rast o 2,3 až 2,6 percenta, v budúcom roku potom očakáva zrýchlenie na 3,0 až 3,5 percenta. Miera nezamestnanosti sa podľa Fedu v závere budúceho roka bude pohybovať od 6,5 do 6,8 percenta.

debata chyba