Taliani už platia za nižší rating, zdraželi im úvery

Taliansko v stredu zaplatilo za nový jednoročný úver najviac od tohtoročného marca a vzrástli aj výnosy jeho dlhopisov na sekundárnom trhu. Investori reagovali na to, že ratingová agentúra Standard & Poor's v utorok zhoršila úverovú známku Talianska o jednu priečku na BBB, čo je už len dva stupne od špekulatívnej kategórie.

11.07.2013 07:18
Taliansko, Rím Foto:
Ilustračné foto
debata

Talianske ministerstvo financií zaplatilo investorom za jednoročnú emisiu dlhopisov v objeme sedem miliárd eur 1,078 percenta. Pred mesiacom ho rovnaká emisia stála 0,96 percenta. Dopyt po nových dlhopisoch však bola vysoký a prekonal ponuku viac ako jeden a pol krát, uviedla agentúra Reuters.

Na sekundárny trh, kde sa obchoduje s už vydanými dlhopismi, mal krok S&P len mierny dopad. Výnos desaťročných talianskych dlhopisov stúpol na 4,47 percenta z utorňajšej úrovne 4,40 percenta. To je stále hlboko pod takmer siedmimi percentami z druhej polovice roka 2011, keď vrcholila dlhová kríza v eurozóne.

S&P zdôvodnila svoj krok slabou ekonomikou krajiny a jej nízkou konkurencieschop­nosťou. Hlboká recesia v Taliansku bude tento rok pokračovať, čo ďalej zvýši zadlženosť krajiny a pomer verejného dlhu k hrubému domácemu produktu v tomto roku dosiahne 129 percent, predpovedala S&P.

Taliansko patrí k najzadlženejším krajinám Európy. Vlani sa o nej hovorilo spolu so Španielskom ako o ďalšom kandidátovi na finančnú pomoc. Trhy sa obávajú, že znižovanie ratingu teraz čaká Španielsko. Výnos španielskych desaťročných dlhopisov v stredu vzrástol o viac ako 0,1 percentuálneho bodu na 4,80 percenta.

Krok S&P bol varovaním pre nestabilnú koaličnú vládu premiéra Enrica Lettu. Tá chce oživiť ekonomiku a zmierniť politiku úspor, ktorú presadzovala predošlá technokratická vláda Maria Montiho. Agentúra vládu varovala, že keď neudrží kontrolu nad rozpočtovým deficitom a nepodnikne potrebné reformy trhu práce a ďalších oblastí, hrozí krajine ďalšie zhoršenie ratingu.

Vlád hrozí kríza pre eskalujúce súdne stíhanie šéfa pravicového zoskupenia Ľud slobody a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. To by podľa pozorovateľov mohlo viesť k novým predčasným voľbám.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #trh #dlhopisy #dlh