Firmy v strednej Európe ovládajú Holanďania, Nemci a Rakúšania

Najväčšími zahraničnými vlastníkmi firiem v strednej Európe sú podľa objemu ovládaného základného imania Holanďania, Nemci a Rakúšania.

10.07.2013 12:24
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Najviac firiem je zo zahraničia ovládaných majiteľmi z Nemecka, Rakúska, Ukrajiny a Talianska. Vyplýva to z analýzy vlastníckej štruktúry firiem v regióne strednej Európy, ktorú v stredu zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode.

Najväčší podiel zahraničného kapitálu v upísanom základnom imaní firiem v jednotlivých krajinách regiónu strednej Európy je v slovenských, českých a maďarských spoločnostiach. V českých a slovenských firmách je to viac ako 40 percent, v maďarských 32 percent.

„Investori považujú geografickú polohu v srdci Európy za výhodnú. Spolu s ekonomickým rozvojom jednotlivých ekonomík v posledných rokoch, relatívnou politickou stabilitou a podporou zahraničných investícií je ČR, Maďarsko a Slovensko najvhodnejšou voľbou,“ komentoval výsledky štúdie analytik Bisnode SR Michal Řičař.

Podiel investovaného zahraničného kapitálu z destinácií považovaných za daňové raje je najvyšší v Česku (43 percent) a na Slovensku (36 percent), naopak, najmenej je to v Maďarsku, Poľsku a Slovinsku (zhruba 15 percent). Daňová optimalizácia, ochrana majetku, anonymita vlastníctva a menšia byrokracia zohrávajú kľúčovú úlohu naprieč všetkými skúmanými štátmi, podotkol Řičař. Hlavne Holandsko a Cyprus sa vraj ocitajú na popredných miestach z hľadiska množstva investovaného zahraničného kapitálu.

Najuzavretejšou ekonomikou z pohľadu množstva firiem so zahraničným vlastníkom je Slovinsko, kde je 96 percent firiem výhradne v domácich rukách. Nasleduje Maďarsko s 91 percentami, Poľsko s 84 percentami, Slovensko s 81 percentami a ČR sa 77 percentami.

Čím otvorenejšia a stabilnejšia je ekonomika, ktorá ponúka atraktívnu zahraničnú investičnú politiku, spolu s vhodnou geografickou polohou, tým je atraktívnejšou cieľovou destináciou pre zahraničných investorov, dodal analytik.

Najčastejšími zahraničnými vlastníkmi firiem v regióne sú Nemci, s odstupom nasledovaní Rakúšanmi, Ukrajinci a Talianmi. Jednotlivé štáty majú pritom svoje špecifiká. V ČR je najviac firiem ovládaných majiteľmi z Ruska, Nemecka a Ukrajiny. Maďarské firmy vlastnia najmä Ukrajinci, Nemci a Rumuni. V prípade Poľska sú na prvom mieste opäť Nemci, ďalej je tam výrazne zastúpený kapitál z Holandska a Veľkej Británie. Slovensko je ovládané hlavne z Maďarska, Česka a Rakúska. Slovinské firmy sú späté so štátmi bývalej Juhoslávie, Rakúskom a Talianskom.

V ČR, Poľsku a na Slovensku najväčší objem kapitálu kontrolujú vlastníci z Holandska, čo v značnej miere súvisí s vytváraním holdingových štruktúr a daňovou optimalizáciou. Nemci sú druhými najväčšími zahraničnými vlastníkmi poľských, slovenských a slovinských podnikateľských subjektov. V prípade Maďarska je významný objem kanadského, britského a rakúskeho kapitálu. V Slovinsku je v značnej miere zastúpený grécky kapitál.

debata chyba