Agentúra S&P znížila rating Talianska

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v utorok zhoršila úverovú známku Taliansko o jednu priečku na BBB z doterajšieho stupňa BBB-plus a varovala pred jej ďalším zhoršením. Agentúra vo svojom oznámení poukázala predovšetkým na slabú ekonomiku krajiny a jej nízku konkurencieschopnosť.

09.07.2013 21:16
Taliansko, Rím Foto:
Ilustračné foto
debata

S&P predpovedala, že talianska ekonomika tento rok klesne o 1,9 percenta a zostane druhý rok v hlbokej recesii. V dôsledku prepadu ekonomiky sa ešte zvýši zadlženosť krajiny a pomer verejného dlhu k hrubému domácemu produktu v tomto roku dosiahne 129 percent, predpovedala S&P.

Tento rok sa Taliansko dostala opäť do centra pozornosti finančných trhov po tom, čo mu agentúra Fitch začiatkom marca znížila hlavnú úverovú známku o jeden stupeň na BBB-plus a varovala krajinu pred ďalším zhoršením. Odôvodnila to nerozhodným výsledkom vtedajších volieb a pretrvávajúcou ekonomickou recesiou.

Tretia veľká svetová ratingová agentúra Moody's rating krajine zatiaľ neznížila, v apríli však upozornila, že takýto krok je pri ďalšom zhoršení situácie pripravená urobiť.

Taliansko patrí k zadlženým krajinám Európy. Vlani sa o ňom hovorilo spolu so Španielskom ako o ďalšom kandidátovi na finančnú pomoc.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je u hodnoteného štátu alebo firmy pravdepodobnosť splácanie úverov. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating horší, tým horšie dlžníka vnímajú veriteľa, ktorému tak hrozí zvýšenie nákladov na úvery. To môže prerásť až v dlhovú krízu, ktorá postihla v roku 2010 Grécko a po ňom ďalšie „periférne“ krajiny eurozóny.

debata chyba