Slovenský výrobok musí mať tri štvrtiny surovín zo Slovenska

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zverejnilo definíciu slovenskej potraviny.

04.07.2013 11:24
kurča, kura, hydina Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Kritériá, ktoré budú musieť výrobcovia dodržať, aby mohli potraviny označiť za slovenské, upravuje vyhláška o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín. Označenie slovenská potravina dostanú len tie výrobky, ktoré budú obsahovať 75 % domácich surovín a prísad z ich celkovej spotreby. Pridaná voda sa do tohto množstva nezapočítava. Navyše, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR.

Vyhláška však pozná aj výnimky. „Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný,“ uvádza materiál MPRV. Zložky neslovenského pôvodu však budú musieť byť označené. Potraviny, ktoré splnia všetky podmienky stanovené vyhláškou, budú môcť používať značku Kvalita SK. Producenti o ňu budú musieť požiadať, po preverení všetkých náležitostí bude podľa slov Ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka jej používanie bezplatné.

Vyhláška z dielne MPRV taktiež definuje pojmy ako regionálna a farmárska potravina. Regionálna potravina je typická pre danú oblasť Slovenska a musí odtiaľ pochádzať aspoň polovica surovín na jej výrobu. Farmárska potravina musí obsahovať suroviny dopestované alebo získané od zvierat na slovenskej farme a musí tam byť aj vyrobená.

11 debata chyba