Atómka môže o päť rokov stáť

Bez garancií od slovenskej vlády nie je projekt výstavby novej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach v Rusku obhájiteľný. Upozornil na to v rozhovore pre denník Pravda Leoš Tomíček, viceprezident spoločnosti Rusatom Overseas, dcéry ruského jadrového gigantu Rosatom. Rusi zvažujú vstup do spoločnosti JESS, ktorá má stavať novú atómovú elektráreň, a 51 percent v nej vlastní štát.

03.07.2013 12:00
Jaslovské Bohunice Foto: ,
Novú jadrovú elektráreň by postavili v Jaslovských Bohuniciach.
debata (17)

Vstúpite do projektu?

Všetko závisí od technických detailov. Požiadali sme slovenskú vládu, aby vytvorila komisiu, ktorá by doriešila dva aspekty. Jednak chceme vedieť, že vyrobenú elektrinu predáme, a takisto chceme vedieť, za koľko ju predáme. Dnes sa jadrová elektráreň nedá postaviť bez garancií. Napríklad garancií výkupnej ceny. Lebo investícia sa pohybuje na úrovni asi piatich miliárd eur. To sú obrovské peniaze, ktoré musíme v Rusku nejako zdôvodniť.

Na akej úrovni sa pohybuje cena elektriny, aby bola investícia rentabilná, a teda akú minimálnu cenu od vlády žiadate?

Závisí to od niekoľkých faktorov. Napríklad v Anglicku sa pohybuje okolo sto eur za dodanú megawatthodinu, v Česku sa hovorí o sedemdesiatich. Na Slovensku to bude rádovo okolo 60 až 70 eur.

Prečo tak vysoko, keď v súčasnosti sa ceny na medzinárodných trhoch pohybujú okolo 35 eur?

To, čo sa dnes nazýva trhovou cenou, v skutočnosti nie je trhová cena. Trh v EÚ je veľmi deformovaný dotáciami. Ešte pred niekoľkými rokmi sa cena pohybovala okolo 90 eur, následne sa zaviedli dotácie a cena klesla na súčasné úrovne. Keď raz dotácie zmiznú, čo sa bude musieť stať, cena stúpne na inú hladinu. Nie som žiadny veštec, ale pravdepodobne sa cena priblíži k hodnotám, o ktorých hovorím – teda približne 60 až 70 eur.

Prečo teda chcete garancie?

Rusko nie je členom EÚ a tak nevieme ovplyvniť jednotlivé kroky únie. Chce sa od nás, aby sme investovali dnes a aby sme dali záruky dnes. Sme ochotní rokovať o čomkoľvek, ale chceme mať istotu, že nerobíme kroky, ktoré by boli dlhodobo neudržateľné. Ak by sa zmenila dlhodobá energetická politika, sme ochotní od ľubovoľných záväzkov ustúpiť. Ale dnes to tak nevyzerá. Som presvedčený, že to pre Európu nie je dobré. Ale to nie je náš problém.

Neobávate sa, že ak by sa zrušili dotácie, uhoľné elektrárne by teda nemali výnimky z emisných kvót, a následne by cena elektriny stúpla naspäť, že to poškodí Rosatom? Garancie totiž nemajú stanoviť iba spodnú hranicu ceny vyrobenej elektriny, ale aj hornú.

Ten kontrakt nám dáva istotu, že projekt bude vždy výhodný. Bankám, ktoré nám požičajú peniaze, totiž dnes potrebujeme dokladovať, že na ňom neprerobíme. To, že jedného dňa môže byť trhová cena elektriny výrazne vyššia, je výhodou pre slovenskú vládu. My totiž vždy budeme predávať elektrinu za stanovenú cenu. Čiže slovenskí spotrebitelia na tom môžu zarobiť, lebo budú využívať elektrinu za lepších podmienok, ako budú trhové.

Ak by ste sa s vládou dohodli napríklad zajtra, kedy by sa začalo stavať?

To sa presne nedá povedať. Každá krajina má totiž svoje licenčné podmienky a každá elektráreň sa stavia na inom mieste. Napríklad lokalita Jaslovských Bohuníc je mimoriadne seizmicky náročná. V harmonograme vytvorenom spoločnosťou JESS sa však nepredpokladá, že by sa začalo stavať skôr ako v roku 2016.

Keď už bude jasné, že atómka vyjde asi na päť miliárd eur, dokážete garantovať, že cena sa neskôr nebude zväčšovať, ako sa to v súčasnosti deje napríklad na treťom a štvrtom bloku v Mochovciach?

Samozrejme, že náklady by boli garantované.

Nové bloky v Mochovciach majú problém aj s časovým harmonogramom. Posledné informácie hovoria o odkladaní spustenia zhruba o dva roky oproti plánom. Nehrozilo by také niečo aj v Bohuniciach?

Zaručíme sa, že by sme novú elektráreň postavili do piatich rokov od spustenia stavby, čiže od naliatia prvého betónu na základovú dosku. Súčasťou kontraktu je aj detailný harmonogram. Garantujeme to v Česku, v Jordánsku či pri ďalších kontraktoch.

Na niektorých elektrárňach stavaných Rosatomom však nastali meškania.

Existujú dva druhy oneskorení. Jeden vyplýva z toho, že niekto nevie stavať atómové elektrárne, lebo s tým nemá žiadne skúsenosti. A potom existuje oneskorenie z ekonomických dôvodov. Napríklad, keď nastala kríza, tempo stavby na niektorých objektoch sme zmiernili, lebo bolo jasné, že ceny elektriny klesnú, keďže jej bude prebytok. Ale napríklad kalininský projekt alebo rostockú elektráreň staviame presne v harmonograme.

Čiže nie je pravda, že stavby všetkých atómových elektrární meškajú podobne, ako sa oneskoruje dostavba nových blokov v Mochovciach?

Je pravda, že iba Čína a Rusko vedia stavať elektrárne bez meškania, lebo majú dostatok špecialistov, odborníkov a kapacít na stavby takýchto obrovských projektov.

Areva alebo Westinghouse to nezvládajú?

Pozrite sa napríklad na elektráreň Flamanville, ktorú stavia Areva. Mešká. Westinghouse zas stavia Vogtle alebo Summer. Tiež mešká. Bez Číňanov to podľa môjho názoru nepostavia.

Pozrime sa trochu do budúcnosti. Slovensko skladuje pomerne veľké množstvo vyhoreného jadrového paliva a v súčasných elektrárňach je nepoužiteľné. Takzvaná štvrtá generácia elektrární by ho mohla využiť. Pracuje Rosatom na vývoji takýchto reaktorov?

Samozrejme, zaoberáme sa tým. Staviame napríklad projekt takzvaného rýchleho reaktora s výkonom 800 megawattov na Urale. V súčasnosti však nemáme žiadny bežiaci prototyp alebo s istotou pripravený projekt. Jednoducho povedané, zatiaľ nemáme potrebné referencie alebo projekt s vyhovujúcou cenovou hladinou.

Rozhovor vznikol na kongrese Atomexpo. Náklady na pobyt aj cestu do Petrohradu redaktorovi hradil Rosatom.

Leoš Tomíček

Promoval na Moskovskom energetickom inštitúte, odbor jadrové inžinierstvo. Potom 18 rokov pracoval v spoločnosti Škoda Praha. Neskôr do roku 2010 viedol projektovú skupinu Atom a bol zástupcom šéfa Projektovej skupiny Baltská jadrová elektráreň v spoločnosti Inter RAO EES. Od roku 2010 pracoval v rovnakej firme ako zástupca riaditeľa divízie pre výstavbu a inžiniering zodpovedného za inovácie. V súčasnosti je výkonným viceprezidentom Rusatom Overseas.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba