Česká Škoda Electric dodá trolejbusy do Bratislavy aj Sofie

Plzeňská Škoda Electric uzatvorila dva veľké kontrakty na 130 trolejbusov za 1,8 miliardy českých korún.

01.07.2013 11:24
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Bulharská metropola Sofia kúpi 50 vozidiel za takmer 700 miliónov korún. Do Bratislavy dodá firma 80 vozidiel za 1,1 miliardy korún, uviedol generálny riaditeľ Škody Electric Jaromír Šilhánek.

„Nové úspechy potvrdzujú, že patríme medzi svetovú špičku v oblasti výroby trolejbusov. České trolejbusy dnes jazdia v zhruba 30 krajinách sveta vrátane San Francisca. V súčasnosti mieria napríklad do maďarského Szegedu, do Prešova a uzbeckého mesta Urgenč,“ dodal. V Česku jazdia škodovácke vozidlá v 13 mestách.

Vozidlá pre Sofiu dodá už tento rok a na budúci rok; pôjde o typ Škoda 27 Tr s pomocným dieselagregátom a výkonnou klimatizáciou. Projekt je podporený európskym operačným programom Regionálny rozvoj.

„Kontrakt sme uzavreli po víťazstve v tendri vyhlásenom vlani sofijským dopravným podnikom. Porazili sme konkurentov z Ukrajiny a Ruska,“ uviedol šéf divízie Trolejbusy Karel Majer. Ide v krátkom čase o druhý úspech firmy v Bulharsku. „V roku 2010 sme dodali do Sofie 30 trolejbusov Škoda 30 Tr, ktoré sa v prevádzke plne osvedčili,“ dodal.

Nová dodávka do Bratislavy nadväzuje na posledný kontrakt firmy z roku 2006, ktorého súčasťou je opcia na ďalších 40 trolejbusov a tiež na údržbu. „Zvíťazili sme v elektronickej aukcii v tendri vyhlásenom vlani Dopravným podnikom Bratislava,“ uviedol šéf obchodu Petr Kasenčák. Firma dodá trolejbusy do 22 mesiacov. Pôjde o 50 nízkopodlaž­ných veľkokapacitných vozidiel Škoda 31 Tr a 30 „sólo“ vozidiel Škoda 30 Tr; časť z nich bude vybavená dieselagregátom.

Ak by Škodovka dodala do Bratislavy ďalších 40 trolejbusov, na ktoré má opciu využiteľnú do šiestich mesiacov po expedícii posledného z 80 vozidiel, obmenila by všetok trolejbusový park v slovenskej metropole. „Takých zákaziek nie je toľko,“ dodal Kasenčák.

„V dodávkach na Slovensko sme veľmi úspešní aj v Prešove, Banskej Bystrici a Žiline,“ povedal.

Škoda Electric so 760 zamestnancami je jeden z najväčších svetových výrobcov trolejbusov, vlani mala tržby 3,3 miliardy korún, medziročne o zhruba desatinu viac. Vlaňajší čistý zisk predstavoval 607 miliónov Kč, o rok skôr to bolo 700 miliónov Kč.

3 debata chyba